Bouwpromotor plant 800 nieuwe woningen op Thurn & Taxis-site

© Belga
25/04/2023
Updated: 25/04/2023 19.05u

Vastgoedontwikkelaar en -investeerder Nextensa heeft dinsdag de plannen voorgesteld voor de laatste fase van de heropwaardering van de Thurn & Taxis site in Brussel. Zo moeten er met 'Lake Side' 800 nieuwe woningen komen, net als nieuwe winkels, kantoren en horecazaken en moet het park wat groter worden. De vergunning werd aangevraagd.

Zo'n 100 jaar geleden was Thurn & Taxis een internationale pool voor het transporteren van goederen, tot de site in onbruik raakte. "Toen we meer dan 20 jaar geleden de site overnamen, was dit een échte uitdaging. Inmiddels is het uitgegroeid tot een hefboom voor de hele stad Brussel. Stadsontwikkeling is dan ook meer dan iconische projecten bouwen. Je moet de hele omgeving erbij betrekken en die naar een hoger niveau proberen te tillen", aldus Michel Van Geyte, CEO van Nextensa.

Nu gaat Tour & Taxis met het project 'Lake Side' de laatste ontwikkelingsfase in. Nextensa heeft daarvoor recent de vergunning aangevraagd. Het gaat om de ontwikkeling van zo'n 140.000 vierkante meter, goed voor circa 800 nieuwe woningen. Die plannen passen in het bijzondere bestemmingsplan Tour & Taxis (BBP) dat in 2017 werd goedgekeurd. Om de plannen in realiteit te brengen heeft de bouwpromotor het Rotterdamse architectenbureau MVRDV onder de arm genomen. Landschapsarchitect Bas Smets moet de omgeving op het terrein verder onder handen nemen.

"Deze nieuwe wijk wordt volledig vrij van fossiele brandstoffen, we streven naar een minimale ecologische voetafdruk door de keuze van de bouwmaterialen, vangen al het regenwater op voor hergebruik", zegt Trees Verhoogen, de duurzaamheidsmanager bij Nextensa.

Volgens de ontwikkelaar zal het woningaanbod in de wijk een gezonde mix bevatten van commercieel en sociaal wonen. Het moet daarnaast ook een '5-minutenwijk' worden, waarbij "wonen, werken, ontspannen en natuurbeleving binnen 5 minuten bereikbaar zijn", aldus Nextensa.

Als de vergunning voor 'Lake Side' wordt goedgekeurd kunnen de werken beginnen tegen 2025.

Gare Maritime is nog maar een klein jaartje open, en nu al wordt de imposante hal van het voormalige goederenstation heel intensief gebruikt. Ook dat maakt van Thurn & Taxis een interessant project.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni