Brandweer deelt nieuwe kazerne met bewoners in Kuregem

© Google Streetview
| De huidige, verouderde brandweerkazerne in Anderlecht.

Er komt een gloednieuwe brandweerkazerne in de Bergensesteenweg in Anderlecht. Die moet tegen 2024 de huidige, verouderde voorpost aan de andere kant van het kanaal vervangen. In het gebouw van 5.600 vierkante meter wordt ook een sportzaal ingericht die gedeeld wordt met de bewoners van de Kuregemwijk.

De huidige brandweerkazerne in de Bergensesteenweg 627 voldoet al even niet meer aan de veiligheids-, duurzaamheids- en comfortnormen. Het afgeleefde gebouw was dringend aan vernieuwing toe, maar een renovatie zou te veel kosten. En dus wordt geopteerd voor een nieuwbouw, waarin ook plaats voor andere logistieke diensten en de buurtbewoners voorzien is.

16,5 miljoen euro

Van de 5.600 vierkante meter gaat bijna een vijfde naar sportinfrastructuur, zijnde een fitnessruimte exclusief voor de brandweer en een grote sportzaal waar buurtbewoners van terechtkunnen. "Zo levert de brandweer een bijdrage aan de herontwikkeling van de Kuregemwijk", licht staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) toe.

In de nieuwbouw komt daarnaast dus de nieuwe voorpost van Anderlecht, maar ook logistieke diensten nemen er hun intrek om zo meer ruimte vrij te maken in de overbelaste stafkazerne op de Helihavenlaan. Het totale budget voor de nieuwe constructie wordt geschat op 16,5 miljoen euro, waarvan 3 miljoen euro voor de sportvoorzieningen.

Lokale verenigingen

De Brusselse brandweer kocht in november 2018 al de site op de Bergensesteenweg 409 op. Het is nu aan de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) om het project in goede banen te leiden, gaande van de voorbereidende studies tot de indiening van de vergunningsaanvraag.

In afwachting van de bouwwerken, zal een lokale vereniging de site tijdelijk in gebruik kunnen nemen. Welke dat is, moet nog bepaald worden, zegt MSI-woordvoerder Pascal Sac aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?