Brussel-Stad wil minder toeristische en meer diverse handel

© Ivan Put
| Naast giftshops mogen er nog heel wat andere winkels komen in het stadscentrum.

De Stad Brussel heeft maandagavond tijdens de de gemeenteraad een nieuw bijzonder bestemmingsplan (BBP) voorgesteld. Dat is een gemeentelijk instrument om op wijkniveau de ruimtelijke ordening aan te sturen. Het stadsbestuur wil voor meer diversiteit zorgen qua handelszaken, zodat het stadscentrum niet alleen op toeristen is gericht.

Op dit moment is het type handelszaken vooral gericht op het toerisme, legt Brusselse schepen voor Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels) uit. Daardoor kunnen de inwoners van de wijk onvoldoende genieten van lokale handelszaken die nodig zijn voor het dagelijks leven in de wijk.

De toeristische functie hoeft niet geheel te verdwijnen, maar er moet een grotere gemengdheid komen met bijvoorbeeld buurtwinkels, woningen of collectieve ruimtes. Het schepencollege wil komaf maken met monofunctionele wijken. Dat geldt voor de Unesco-zone rond de Grote Markt, maar ook voor de Noordwijk en andere wijken.

Extra categorie: de giftshop

De afgelopen jaren ziet de stad een aantal inwoners van de Unesco-zone vertrekken uit het centrum. "Er is een wildgroei aan souvenirwinkels," legt schepen van schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels) uit. "Handelaars beslissen zelf aan wie ze doorverkopen, ze zijn daar heel vrij in. Een pand heeft een bestemming: horeca of detailhandel. Wij zouden graag een aparte functie willen toevoegen, die van giftshop."

Door dat soort winkels onder een aparte categorie te registreren zouden handelaars dan een vergunning moeten aanvragen voor het veranderen van gewone handelszaak naar giftshop. "We zijn op zoek naar instrumenten om daar iets tegen te doen, om zo een grotere mix te krijgen," zegt Persoons.

Nieuwe bestemming

Het gebouw waar nu het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt is, zal ook deel uitmaken van het bijzondere bestemmingsplan. Het commissariaat zal op termijn verhuizen naar de De Lignestraat. Ook het Spanjeplein wordt opgenomen in het BBP. Het bijzondere bestemmingsplan Putterij moet daarom worden opgeheven. Het nieuwe bestemmingsplan van de Stad Brussel moet wel nog worden goedgekeurd door het Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?