Brussels Gewest laat oog vallen op 'laatste boerderij van Brussel'

© Google Maps.
| De boerderij van de familie Hoogstijns aan de Dendermondestraat.

De boerderij van Theo Hoogstijns, de vorig jaar overleden man die bekendstond als de laatste boer van Brussel, wordt mogelijk eigendom van het Brussels gewest. Op de ministerraad werd een bedrag van 1.770.000 euro beschikbaar gesteld voor de aankoop, maar de onderhandelingen met de verkopers lopen nog.

Het gaat om de oude boerderij aan de Dendermondestraat die door de familie Hoogstijns te koop wordt aangeboden, en dus niet de weilanden die iedereen die via de Keizer Karellaan het gewest binnenrijdt, ziet. Theo Hoogstijns werd vaak opgevoerd als de ‘laatste boer van Brussel’. Helemaal juist is dat niet, want er zijn nog wel wat boeren in het gewest en er komen ook nieuwe stadsboeren bij. Maar met zijn zichtbare stuk land en boerderij in de stad was hij wel de bekendste landbouwer in het gewest.

Het gewest heeft de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev gemandateerd om het terrein aan te kopen. Op de ministerraad werd vorige week een bedrag van 1.770.000 euro beschikbaar gesteld voor de aankoop van de boerderij. Het goed bestaat uit twee percelen. Citydev laat weten dat de onderhandelingen met de verkopers nog lopen.

Als bestemming heeft het gewest een gemengd project met onder meer 15 publieke koopwoningen en stadslandbouwvoorzieningen (handel, klein referentiecentrum voor stadslandbouw en productieactiviteit) in gedachten. Volgens Citydev moet het precieze aantal woningen nog onderzocht worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?