Brussels parlement keurt versnelde procedure goed voor gedeeltelijke afbraak Zuidpaleis

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
29/09/2023

Een meerderheid heeft in het Brussels parlement voor de spoedordonnantie gestemd. Die kort de vergunningsaanvraag voor de gedeeltelijke afbraak van het Zuidpaleis met een jaar in.

50 parlementsleden stemden voor, 27 tegen en 8 parlementsleden onthielden zich.

De MR en PTB stemden tegen. Acht parlementsleden onthielden zich, waaronder enkele leden van oppositiepartijen Les Engagés, N-VA, Agora en Partij DierAnimal. Maar ook bij regeringspartijen Défi en Ecolo onthielden twee parlementsleden zich. Vooral de financiële onzekerheid speelde hen parten.

De spoedordonnantie is dus aanvaard, wat betekent dat de vergunningsaanvraag korter kan. Volgens staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit) wint men zo een jaar.

Tegenstanders van de ordonnantie wijzen erop dat de Raad van State in haar advies heel kritisch is voor de nieuwe ordonnantie. Zo zou het gelijkheidsbeginsel geschonden worden - andere aannemers met moeilijkheden moeten wel de normale procedure volgen. Maar Persoons maakt zich sterk dat de ordonnantie de toets bij het Grondwettelijk Hof zal volstaan.

“Nadat ze twee jaar hebben stilgelegen, moeten de werken aan Metro 3 in deze sectie zo snel mogelijk terug van start gaan", zei Persoons. "De huidige werf heeft een enorme impact op de wijk. En net daarom is het zo belangrijk dat we de procedure versnellen: de werken moeten zo snel mogelijk hervat en afgerond worden, zodat het leven in de wijk opnieuw zijn normale gang kan gaan.”

Door het dak van en interieur van het Zuidpaleis weg te nemen, kunnen grote machines gebruikt worden om de sleuf voor de nieuwe metrotunnel te graven. Om die machines binnen te rijden, wordt een poort afgebroken en nadien weer opgebouwd, klinkt het bij het kabinet. Alle vier de façades blijven dus overeind.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni