de brouckere allianz brouck'r henning larsen

| Achter de gevels van het De Brouckèreplein zou een extra verdieping voor een hotel komen.

Brusselse bouwprojecten op los zand door nieuwe regel

TDN
© BRUZZ
07/02/2020

Het openbaar onderzoek naar het grote woon- en hotelproject op het De Brouckèreplein is nog maar net afgerond, maar moet al opnieuw gevoerd worden. Reden daarvoor is een nieuwe transparantieregel, die bouwpromotoren verplicht om alle documenten online te zetten. Weinig aanvragers zijn op de hoogte, waardoor minstens 97 Brusselse projecten op los zand staan.

Buurtbewoners, maar ook de klassieke stadsverenigingen als Bral en Arau, konden tot en met donderdag hun schriftelijk protest indienen tijdens het openbaar onderzoek. Dat leverde 38 bezwaarschriften op tegen het ambitieuze Brouck'R-project, een investering van 140 miljoen euro in het centrum van de stad. Toch zullen die neergelegde bezwaarschriften een maat voor niets zijn.

Onbekende regel

Bouwpromotoren Immobel en BPI volgden de correcte procedure niet en dient zelf een aanvraag in om een tweede openbaar onderzoek te lanceren. Reden daarvoor is een reeks gecontesteerde uitvoeringsbesluiten van de Brusselse regering, die aanvragers van bouwprojecten sinds 1 september 2019 onder meer verplicht om alle stedenbouwkundige documenten eigenhandig op een gewestelijk platform, openpermit.brussels genaamd, te plaatsen.

Die aanvulling op het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO), uitgewerkt door het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS), zet kwaad bloed bij de lokale administraties in Brussel. De lancering van het nieuw digitaal platform liep niet van een leien dakje door technische problemen en laattijdige lancering.

Ook de samenwerking tussen gemeenten en gewest loopt nog stroef. De gemeenten of stad Brussel organiseren de openbare onderzoeken, maar al die stedenbouwkundige informatie wordt door het gewest verzameld. Er zit nog wat storing op de lijn tussen beide niveaus.

Op losse schroeven

Heel wat aanvragers zijn bovendien niet op de hoogte van de nieuwe regel, die met terugwerkende kracht geldt. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor alle lopende bouwaanvragen die niet aan de regelgeving voldoen. “Wie tegen een project is, dient gewoon het einde van het openbaar onderzoek af te wachten, een advocaat in te huren en procedurefouten in te roepen”, vertelt een administratieve bron laconiek.

Wie een snelle blik werpt op het gewestelijk platform ziet dat er nog heel wat bouwaanvragen zijn waarvan er documenten niet online beschikbaar zijn. Van de 185 lopende dossiers zijn er minstens 97 niet in orde. Immobel en BPI ontdekten het probleem en vragen daarom aan de stad Brussel om een nieuw openbaar onderzoek te lanceren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Stedenbouw, BWRO, Brouck'R, Immobel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni