© google

Stad Brussel kampt met achterstand op vlak van stedenbouwkundige vergunningen

HD
© Belga
08/10/2019

De stad Brussel kampt met een stevige achterstand wat betreft het afleveren van stedenbouwkundige vergunningen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers die gemeenteraadslid in de oppositie Bianca Debaets (CD&V) maandagavond opvroeg bij Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (sp.a - One.Brussels). Er staan nog 143 dossiers open die onder het oude BWRO (Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening) vallen.

Sinds 1 september 2019 stelt het nieuwe BWRO verplichte termijnen op voor de behandeling van de stedenbouwkundige vergunningen. Voor het volledig verklaren van een vergunningsaanvraag is er nu een termijn van 45 dagen vastgelegd, terwijl dit voorheen 30 dagen was. Onder het oude BWRO zijn er nog 143 dossiers die open staan en dus de termijn van 30 dagen overschrijden. Het gaat om 9 dossiers ingediend in mei, 19 in juni, 64 in juli en 51 in augustus.

"Brussel-stad is op dit vlak altijd al de slechtste leerling van de klas geweest, tot wanhoop van vele kandidaat-kopers, -verbouwers, architecten en notarissen", stelt Debaets. Binnen het nieuwe BWRO werden in september 53 vergunningen ingediend, waarvan momenteel nog 27 dossiers onbehandeld zijn. Al is daar de nieuwe termijn van 45 dagen nog niet overschreden.

Wanneer die binnen het nieuwe BWRO wordt overschreden, dan hevelt het dossier automatisch over naar het gewest. Indien de gewestelijk gemachtigde ambtenaar daar niet binnen de 45 dagen een beslissing neemt, dan wordt de betreffende vergunningsaanvraag automatisch geweigerd. Schepen Persoons voegt er wel aan toe dat er nieuwe aanwervingen zullen komen om de termijnen van het nieuwe BWRO te kunnen respecteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Ans Persoons, Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie