© MIVB | De Stalingradlaan, met op de achtergrond het Zuidpaleis.

Brusselse regering valideert versnelde procedure voor ontmanteling Zuidpaleis

© Belga
14/09/2023

De Brusselse regering heeft donderdag de versnelde procedure goedgekeurd voor de vergunning voor de gedeeltelijke ontmanteling van het Zuidpaleis. De regering koos voor die deelafbraak om de aanleg van de Metro 3 van Albert naar het Noordstation en later naar Bordet vlot te trekken.

Bij de goedkeuring in tweede lezing van het voorontwerp van ordonnantie werd rekening gehouden met de opmerking van de Raad van State. De tekst wordt op 25 september in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels Parlement besproken en op 29 september in plenaire vergadering.

Volgens het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit) zou de vergunning voor de gedeeltelijke ontmanteling van het Zuidpaleis hierdoor mogelijk zijn tegen september 2024, zonder rekening te houden met de mogelijke beroepstermijnen.

Stabiliteitsproblemen

De bouw van een tunnel van 120 meter onder het Zuidpaleis en boven de oude moerassige bodem van de Zenne ligt wegens technische stabiliteitsproblemen al meerdere maanden stil.

Het stuk maakt deel uit van het 900 meter lange ondergrondse bouwwerk dat het toekomstige metrostation Toots Thielemans, onder de Stalingradlaan, moet verbinden met de bestaande infrastructuur van de premetro.

Het was al enkele maanden duidelijk dat de eerste funderingselementen voor de doortocht onder het Zuidpaleis niet beantwoordden aan de gevraagde stabiliteitsnormen.

Ontmanteling

Begin juni koos de Brusselse regering na verschillende alternatieve studies voor een ontmanteling van de binnenkant van het Zuidpaleis, met behoud van de gevels, om de tunnel van binnenuit te kunnen graven. Die oplossing bleek de minst kostelijke, de snelste en technisch zekerste te zijn.

De ontwerpordonnantie die donderdag groen licht kreeg, vermindert de theoretische duurtijd van de procedure van 480 tot 290 dagen – 120 dagen voor het effectenonderzoek en 120 dagen voor het indienen van de eigenlijke stedenbouwkundige vergunning.

De woordvoerder van staatssecretaris Persoons benadrukte dat de gekozen procedure de raadpleging van de burgers, de transparantie van de procedure en de beroepsmogelijkheden garandeert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie