Chinees paviljoen in Laken heropent niet voor 2025

© djumbo
| Het Chinees paviljoen in Laken kan een opknapbeurt gebruiken.

Het Chinees paviljoen is, net zoals de Japanse toren, toe aan een grondige restauratie. Regie der Gebouwen hoopt in 2023 met de werkzaamheden te kunnen beginnen, om uiteindelijk twee jaar later in 2025 opnieuw te kunnen opengaan. “Op dit moment zijn er enkel voorbereidende herstellingswerken uitgevoerd,” zegt Johan Vanderborgh van de Regie der Gebouwen.

Sinds 2013 al zijn het Chinese paviljoen en de Japanse toren in Laken toe voor het grote publiek. Beide monumenten zijn toe aan een grondige restauratie. Het Chinese paviljoen is als eerste aan de beurt. Tussen 8 maart en 3 mei vonden al enkele voorbereidende herstellingswerkzaamheden plaats.

“We hebben alles wat instabiel was verwijderd. Vooral het dak vormde daarbij een probleem. Daarnaast zijn ook de houten panelen die de deuren en ramen van het gebouw afdekken vervangen door stevigere exemplaren. Die moeten ervoor zorgen dat niemand zonder toestemming het paviljoen kan binnendringen,” legt Johan Vanderborght uit in La Dernière Heure.

Met de eigenlijke restauratie hoopt Regie der Gebouwen te kunnen starten in 2023. “In 2022 hopen we een vergunning te krijgen, nadat er een akkoord is gevonden met de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Een jaar later volgt dan normaal gezien de openbare aanbesteding voor de opdracht en de toekenning ervan aan een uitvoerder. In 2023 moeten de werkzaamheden dan aanvatten, zodat, als alles volgens plan verloopt, het Chinees paviljoen in 2025 opnieuw open kan voor het grote publiek,” aldus Vanderborght nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?