Close wil dat Gewest actie onderneemt voor vergunningen van Neo

20201021 1727 Zoom Neo Close 20201021 1727 Zoom Neo Close
© Belga
| Brussels burgemeester Philippe Close (PS) (derde van links, red.) bij de voorstelling van het Neo-project.
© Belga
| Brussels burgemeester Philippe Close (PS) (derde van links, red.) bij de voorstelling van het Neo-project.

De burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) wil dat het Gewest snel werk maakt van het afleveren van de nodige vergunningen voor de bouw van het Neo-project. Dat bestaat uit onder meer een winkel- en recreatiecentrum en een nieuw bioscoopcomplex.

Om Neo van de grond te laten komen, moest het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) gewijzigd worden. Alleen dan konden erna de nodige bouwvergunningen afgeleverd worden. Maar de Raad van State trok de toestemming om dat te doen in op verzoek van de buurtbewoners.

Deadline nadert

Het Gewest nam daarna de beslissing om aan de verzuchtingen van de omliggende bewoners te voldoen door een masterplan op te stellen. Maar dat is er vandaag nog altijd niet. Daardoor komt het hele project op de helling te staan.

Het consortium Unibail-Rodamco-Besix-CFE kreeg in 2012 de bouwopdracht toegewezen, maar koppelde daar wel de voorwaarde aan zich uit Neo te kunnen terugtrekken als de nodige vergunningen niet tegen 31 december 2020 zouden zijn afgeleverd.

Die deadline nadert nu met rasse schreden en kan de Stad Brussel wel eens zuur opbreken. Want wanneer ze niet gehaald wordt, betekent dat niet alleen dat de projectontwikkelaar de handdoek in de ring kan gooien, maar ook dat die een schadevergoeding kan eisen voor de geleden verliezen.

‘Tijd dat Gewest een impuls geeft’

Door de coronacrisis is Unibail ook in financieel moeilijk vaarwater terechtgekomen. En dat hoeft niet te verwonderen, aangezien de aandelenkoers al jaren gestaag in een lijn naar omlaag loopt. Toch zou de belangrijkste investeerder niet van plan zijn om te besparen op Europese werven.

En dus maakt de Stad Brussel zich voorlopig weinig zorgen. “Om zijn schulden te herschikken, richt Unibail zich op een kapitaalverhoging, of de verkoop van Amerikaanse activa,” zegt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) op de website van BX1.

Al wordt de druk toch opgevoerd om snel tot een oplossing te komen. "Als we willen laten zien dat we een hoofdstad in beweging zijn, dan is het tijd dat het Gewest een impuls geeft door de vergunningen voor dit project af te leveren,” aldus Close nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?