Congreskolom vanaf 21 juli opnieuw verlicht

© Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen heeft de verlichting van de Congreskolom vernieuwd. Vanaf 21 juli zal de Congreskolom opnieuw van zonsondergang tot zonsopgang worden opgelicht. "Symbolischer kan het niet."

In februari besliste de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de Belgische staat, dat de verlichting van de Congreskolom aan vernieuwing toe was. Die was immers al enkele jaren buiten werking.

Op de nationale feestdag zal de Congreskolom daarom letterlijk in de spotlights staan. Vanaf 21 juli omstreeks 22 uur zal de Congreskolom opnieuw van zonsondergang tot zonsopgang worden opgelicht.

"Symbolischer kan het bijna niet," reageert minister Koen Geens (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen. "De Congreskolom herdenkt het ontstaan van België. Soms moeten we fier zijn op ons verleden, maar nog meer op onze toekomst. Zeker na een periode waarin het uiterste werd gevraagd van velen."

De Regie der Gebouwen heeft nieuwe LED-verlichting geïnstalleerd om het zo energiezuinig mogelijk te houden. Vooral de zuil zal duidelijk verlicht worden. "Het opnieuw belichten van de Congreskolom is méér dan het resultaat van een project," aldus Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen. "De Regie der Gebouwen is trots dat ze haar vakkennis ten dienste kan stellen op deze symbolische plaats."

De Congreskolom werd in 1850 opgericht ter ere van het eerste Nationaal congres als een bevestiging van de jonge Belgische Natie. Architect Joseph Poelaert kreeg de eer het monument te ontwerpen. Het Graf van de Onbekende Soldaat werd er in 1922 aan toegevoegd, ter ere van de vele gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

congreskolom nieuwe verlichting
© Regie der Gebouwen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?