Dak van Bozar wordt omgevormd tot terras waar Horta van droomde

Het dak van BOZAR wordt toegankelijk voor publiek. Tegen 2020 zou je er moeten kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de stad. In de reportage krijg je een voorsmaakje van het uitzicht.

De platte daken op de vleugels van het Paleis voor Schone Kunsten aan de kant van de Brusselse Ravensteinstraat en de Baron Hortastraat worden vanaf 2 mei gerenoveerd en omgevormd tot het terras waarover Victor Horta sprak in zijn memoires. Tegen de lente van 2020 moeten bezoekers op het dak van Bozar kunnen genieten van het zonnetje.

De renovatiewerken omvatten verschillende herstellingen. De verouderde roofing wordt volledig vervangen, de lekkende waterdichtingslaag wordt hersteld en er wordt een bijkomende isolatielaag geplaatst.

Een deel van de balustrades wordt ook in zijn oorspronkelijke staat hersteld en de installaties voor de acclimatisatie van de zalen, die nu op het dak van de Rotonde Bertrouille staan, worden verplaatst.

Het resultaat wordt een open terras met vloerbedekking in betontegels en met een panoramisch zicht op het Koninklijk Paleis en op de binnenstad. Net zoals Victor Horta het in zijn memoires had voorgesteld.

Het renovatieproject omvat ook de restauratie van een dakappartement dat vroeger gebruikt werd als conciƫrgewoning, maar nu wordt omgevormd tot een residentie voor artiesten.

Masterplan

Het Paleis voor Schone Kunsten is een art-deco-ontwerp uit 1928 van Victor Horta. Sinds 2002 loopt er een masterplan om het gebouw volledig in ere te herstellen. De renovatie van de platte daken en het appartement worden volledig gefinancierd door de Regie der Gebouwen met een budget van 1,6 miljoen euro.

In de Baron Hortastraat werd maandag ook de nieuwe outdoorinstallatie Horta Horizons van landschapsarchitect Bas Smets officieel geopend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?