| De Frélaan in Ukkel

De Frélaan in Ukkel overstroomt ondanks stormbekken

AAB
© BRUZZ
30/05/2022

In Ukkel overstroomde vorige donderdag de De Frélaan na hevige regenbuien en dat ondanks de bouw van nieuwe regenwaterbekkens. Volgens Vivaqua zijn er te weinig straatkolken om het water te laten wegstromen. De gemeente wil het probleem samen met Brussel Mobiliteit en Vivaqua zo spoedig mogelijk oplossen.

In 2018 werd er in de De Frélaan in Ukkel een nieuw stormbekken aangelegd, om de overstromingen van de Ukkelbeek in goede banen te leiden. Toch blijkt het probleem van wateroverlast niet opgelost in het lagergelegen deel van de straat. "We vergeten de overstromingen in 2011 niet. Met de bouw van het regenwaterbekken dachten we dat we veilig zouden zijn. Dat blijkt echter niet zo," zegt Michel Devriese, lid van de gemeenteraad in La Dernière Heure.

Het stormbekken loopt langs de Ukkelbeek onder de Stallestraat en de De Frélaan. Het is 1.300 meter lang met een diameter van 4,66 meter. Daarmee is het in staat tot 25 miljoen liter water te slikken bij zware regenval. Nu blijkt dat het water niet snel genoeg naar de regenwaterbekkens kan stromen.

Door het tekort aan straatkolken zou de De Frélaan nog te vaak overstromen. Er was bijvoorbeeld nog wateroverlast in het najaar van 2021. Het stormbekken is volgens waterbedrijf Vivaqua volledig functioneel, maar de regenval was te hevig en te snel waardoor het water niet snel genoeg kon wegvloeien. Er viel op donderdag 21 liter per vierkante meter terwijl de maandelijkse gemiddeld neerslag ongeveer 76 liter bedraagt.

Het zou de taak moeten zijn van Brussels Mobiliteit om de straatkolken aan te leggen, aangezien het om een regionale weg gaat. “Het probleem is regionaal en ligt niet bij de gemeente, Vivaqua moet een verzoek sturen naar Brussels Mobiliteit om een onderzoek te starten. Zonder de toestemming kan Vivaqua niet beginnen bouwen. We bespreken binnenkort hoe we samen het probleem zullen aanpakken,” vertelt schepen van Milieu en Groene Ruimtes in Ukkel, Maëlle De Brouwer (Ecolo) aan BRUZZ.

Achtergestelde buurten

Een studie van de masterstudenten Milieubeheer van de ULB onderzocht hoe kwetsbaar Ukkel is tegenover klimaatomstandigheden. “We merken dat het vaak de achtergestelde buurten zijn die het zwaarst getroffen worden door de weersomstandigheden” zegt De Brouwer. Welgestelde wijken in Ukkel, met grotere ruimtes en veel tuinen, hebben minder last van droogte of overstromingen.

De Frélaan is geen achtergestelde straat en is daarmee een uitzondering, desalniettemin bewijst deze studie dat er wel effectief een kloof bestaat tussen verschillende wijken. De gemeente wil werk maken van de gevolgen van de weeromstandigheden in deze armere buurten. “De studie zal aantonen welke zones groener moeten worden en waar werken nodig zijn om overstromingen te voorkomen,” concludeert De Brouwer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni