| Op het braakliggend terrein komen nieuwe woningen, openbare diensten en een park.

Definitief akkoord voor nieuwe wijk aan Weststation

EC
© BRUZZ
22/09/2021

De Brusselse regering zet het licht op groen voor de herinrichting van het verlaten terrein aan het Weststation. Het Richtplan van Aanleg (RPA) is daarvoor deze woensdag in derde en laatste lezing goedgekeurd. Er komt een groot park, betaalbare woningen en - dat was al bekend - een subtropisch zwembad.

Het stadsproject voor de Molenbeekse wijk was al voor de zomer goedgekeurd in tweede lezing, maar mag nu definitief van start gaan. Het gaat om de herinrichting van een braakliggend spoorwegterrein van 13 hectare achter het treinstation Brussel-West. De Brusselse regering heeft het richtplan van aanleg deze woensdag in laatste lezing goedgekeurd.

Op het terrein komt een park van 3 hectare dat aansluit op de wijk. Er komt plaats voor loopbruggen en voet- en fietspaden om het terrein meteen beter te verbinden met de buurt. Aan de metrostations Beekkant en Weststation komt een ‘multimodale pool’, met de bedoeling om actieve vervoersmodi te stimuleren. De wijk moet verschillende openbare diensten voorzien op korte afstand.

Daarnaast voorziet het plan voor 90.000 m² aan nieuwbouw. De helft daarvan zijn woningen. Betaalbare woningen, belooft de Brusselse regering, want het merendeel wordt openbaar.

"Dit plan zal de bewoners van deze dichtbevolkte wijk ten goede komen, maar dankzij de uitzonderlijke bereikbaarheid van het Weststation ook alle andere Brusselaars"

Rudi Vervoort (PS), minister-president

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS)

De andere 45.000 m² gaat naar handelszaken, kantoren en collectieve voorzieningen. Voor de zomer was al bekend dat er een subtropisch zwembad op de site komt. Daarnaast opende spoorbeheerder Infrabel er onlangs een eigen opleidingscentrum.

Tot slot blijft een deel van de ruimte “exclusief voorbehouden voor de ontwikkeling van biodiversiteit”, laat het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten.

“Ik ben zeer blij met de goedkeuring van de visie die het Gewest voor dit gebied heeft ontwikkeld”, zegt Vervoort. “De werkgelegenheid, de nieuwe voorzieningen, de openbare woningen, de ontwikkeling van zachte mobiliteit en de vele groene ruimten zullen op de eerste plaats de bewoners van deze dichtbevolkte wijk ten goede komen, maar dankzij de uitzonderlijke bereikbaarheid van het Weststation ook alle andere Brusselaars.”

Tijdelijke invulling

Het goedgekeurde plan treedt binnenkort in werking. De gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev moet voor de uitvoering zorgen.

In afwachting van de herinrichting wil het Gewest tijdelijk gebruik van de site blijven aanmoedigen. Lokale verenigingen en buurtbewoners worden uitgenodigd om daar mee over na te denken.

Weststation RPA_Herbestemming braakliggend terrein Molenbeek_Perspective.brussels

| Het plan voorziet een nieuwe bestemming voor het verlaten terrein van 13 hectare.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , Weststation , RPA Weststation , subtropisch zwemparadijs , nieuwe wijken , park

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni