Subtropisch zwembad in de maak aan braakliggend terrein aan Weststation

GR
© BRUZZ
11/06/2021

De Brusselse regering heeft het Richtplan van Aanleg (RPA) goedgekeurd voor het braakliggend terrein aan het Weststation. Het is daarmee ook akkoord gegaan met de vraag van de gemeente voor de komst van subtropisch waterpark. “Binnen 5 jaar hopen we dat de Molenbekenaren daarin voor het eerst een frisse duik kunnen nemen,” zegt schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (Vooruit).

Het 13 hectare grote terrein moet in de toekomst een toonbeeld worden van een gezonde mix van economische activiteit en woningen. Om het project tot een goed einde te brengen, werken federale en gewestelijke instanties samen met de gemeente Molenbeek. Zo zijn er voor de reconversie van het gebied afspraken gemaakt met de NMBS en Infrabel. Ook citydev.brussels is betrokken bij de plannen.

Modal shift

Op termijn moet er op de site een vastgoedproject komen met een gemengd programma. Van de nieuwe gebouwen op het terrein zal 50 procent bestaan uit woningen. Het merendeel daarvan zullen openbare woningen zijn, waar ruimte voorzien wordt voor handelszaken. En dat allemaal in de buurt van het spoor, wat de mensen moet stimuleren om sneller de modal shift naar het gebruik van de trein te maken. Van de dertien hectaren wordt ook drie hectaren voorzien voor een groot park.

“Met dit stadsproject streven we ernaar om het braakliggende terrein rond het Weststation een kwaliteitsvolle gedaanteverandering te laten ondergaan. Een uitgebreid netwerk van parken, voetgangersbruggen en wandel- en fietspaden zal het doen aansluiten op de omliggende wijken,” zegt Antoine de Borman, directeur-generaal van perspective.brussels.

Recreatief waterpark en cyclostrade

Ook federaal investeringsfonds voor Brussel Beliris draagt zijn steentje bij door onder meer enkele belangrijke mobiliteitsprojecten te financieren, zoals de nieuwe voetgangersbrug Beekkant. Die moet de oversteek van oost naar west vernieuwen. Daarnaast betaalt het mee aan ‘de cyclostrade’ langs spoorlijn L28, ofwel de geplande snelle fietsverbinding tussen de Noordwijk en het metrostation Jacques Brel in Anderlecht.

En er komt ook een subtropisch zwembad. “Veel jongeren hebben nood aan een plek waar ze in de stad een vakantiegevoel krijgen. Nu het waterpark Océade definitief de deuren heeft moeten sluiten, hebben we hier in Molenbeek een opvolger klaar. Binnen vijf jaar hopen we dat de eerste bezoekers hier een frisse duik kunnen nemen,” zegt schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (Vooruit).

“De nieuwe geplande infrastructuur zal de levenskwaliteit van de Molenbekenaren verbeteren. Het programma omvat bovendien een zeer groot percentage openbare woningen. Dat vind ik in de huidige wooncrisis die we doormaken, bijzonder belangrijk. Ik ben ook blij dat het recreatief waterpark dat wij hadden voorgesteld mee in de plannen is opgenomen,” zegt Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Hoeveel dat allemaal zal kosten is nog niet duidelijk. “We zitten momenteel nog in de conceptuele fase. Er zijn al heel wat prive-investeerders die interesse hebben getoond. Daardoor zou de inbreng van publiek geld wel eens goed kunnen meevallen. Daarnaast wordt er vanuit de pot van het stadsvernieuwingscontract ook nog geld vrijgemaakt voor de aanleg van het park. Ook dat zal de meerkost van dit project nog verder drukken,” aldus Van Damme nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie