| De Stalingradlaan, met op de achtergrond het Zuidpaleis.

Denktank ARAU wil Zuidpaleis beschermen als erfgoed

AD
© BRUZZ
06/06/2023

De stedelijke denktank ARAU gaat de burgerbeweging van de wijk Stalingrad-Lemonnier ondersteunen in hun proces om het Zuidpaleis te beschermen als erfgoed. Daarvoor werden al heel wat handtekeningen verzameld, maar de burgerbeweging had nog de officiële steun nodig van een vereniging die actief is in de verdediging van stedelijk erfgoed.

Om het nieuwe metrostation Toots Thielemans te verbinden met Anneessens, moet er een tunnel van zo’n 120 meter onder het Zuidpaleis gegraven worden. Voor die operatie moet het Zuidpaleis gedeeltelijk ontmanteld worden, maar die beslissing leidt tot veel onbegrip.

Niet beschermd

Het Zuidpaleis dateert van 1880 en staat vermeld in de inventaris van het Brussels bouwkundig erfgoed, maar is vandaag niet beschermd. De burgerbeweging van de wijk Stalingrad-Lemonnier startte een tijd geleden de procedure op om daar verandering in te brengen. Daarvoor werden al heel wat handtekeningen verzameld, maar de burgers hadden nog de officiële steun nodig van een vereniging die actief is in de verdediging van het stedelijk erfgoed.

De stedelijke denktank ARAU neemt die taak nu op zich en gaat het proces verder opvolgen en ondersteunen. “Als de toekomst van Metro 3 momenteel onzeker lijkt, dan moet die van het Zuidpaleis wél zeker zijn”, klinkt het in een persbericht. “De erfgoedwaarde en de atypische geschiedenis van deze site geven ons goede en objectieve redenen om te pleiten voor een betere bescherming van het Zuidpaleis.”

'Voorbeeld van functionele diversiteit'

ARAU wijst erop dat er in het verleden al meermaals renovaties aan het Zuidpaleis werden uitgevoerd, “telkens met respect voor het gebouw.” “Het Zuidpaleis is een mooi voorbeeld van veerkrachtige architectuur: het heeft talloze veranderingen ondergaan wat betreft de functies die het huisvest, waaraan de architecten zich opmerkelijk goed hebben aangepast.”

Bovendien heeft Brussel al veel geïnvesteerd in het gebouw. “Het is de moeite waard om te wijzen op de historische en regelmatige investeringen van de Stad Brussel om het gebouw optimaal te benutten en de vitaliteit ervan te behouden. Vandaag is Zuidpaleis een opmerkelijk voorbeeld van functionele diversiteit: scholen, sportfaciliteiten, winkels, …. Het is een gebouw dat de Brusselaars zich eigen hebben gemaakt: de verdwijning ervan zou bijzonder asociaal zijn.”

Het Zuidpaleis is ook het centrum van een grote winkelwijk, waarvan de Stalingrad- en de Lemonnierlaan de belangrijkste verkeersaders zijn. “Maar sinds de lancering van metrostation Toots Thielemans worstelen de winkeliers om te overleven. Het Zuidpaleis ontmantelen of afbreken, en zo de commerciële activiteit nog meer belemmeren, zou de mokerslag zijn voor deze wijk.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni