School wordt cohousingproject in de Veeartsenstraat in Anderlecht

Deze 16 'voorbeeldgebouwen' slepen 3 miljoen euro in de wacht

Kris Hendrickx
© BRUZZ
15/01/2020

Het Brussels Gewest heeft 16 laureaten bekendgemaakt van Be Exemplary, het initiatief voor voorbeeldgebouwen. De projecten gaan van eengezinswoningen over een school die 7 vrienden ombouwen tot een co-housingproject, tot de grootste werf van Brussel aan de WTC-torens. Er wordt een recordbedrag van 3 miljoen euro uitgetrokken.

Het Brussels Gewest organiseerde voor de vierde keer Be Exemplary, een initiatief waarmee het voorbeeldige gebouwen in de kijker wil zetten en financieel steunen. De ingediende projecten worden beoordeeld op architectuurkwaliteit, milieuprestaties, sociale aspecten en het inpassen in de kringloopeconomie.

De huidige editie is met 16 laureaten en een totaalbedrag van 3 miljoen euro meteen twee keer een recordeditie. De voorbije schommelde het toegekende bedrag tussen de 2 en 2,5 miljoen euro. De jury beoordeelde projecten uit 3 categorieën: kleine en grote privéprojecten en openbare projecten.

"We belonen interessante projecten en we gebruiken hen als goede voorbeelden om anderen te inspireren. Dit jaar lag onze focus op privé-projecten en dat resulteerde in een kwart meer kandidaturen uit de privésector,” zei Pascal Smet (one.brussels), Staatssecretaris voor Urbanisme, bij de bekendmaking.

Cohousen met vrienden

Onder de grote privéprojecten van dit jaar springt onder meer VAS 13 in het oog. Een groep vrienden slaagde erin een voormalige school te kopen in de Kuregemse Veeartsenstraat (zie foto bovenaan het artikel), om die om te vormen tot een cohousingproject met zeven appartementen, een kantoor en omvangrijke gemeenschappelijke ruimten. Naast een grote tuin omvatten die ook een werkruimte, een grote fietsenstalling en een polyvalente ruimte.

ZIN Noordwijk reconversie WTC

| Simulatiebeeld voor ZIN, reconversieproject voor de WTC-torens in de Noordwijk.

Een andere opvallende laureaat in dezelfde categorie is de reconversie van de WTC-torens 1 en 2 in de Noordwijk, binnenkort de grootste werf van Brussel. Die toren worden nu helemaal uitgekleed en gesaneerd.

Kantoor- én woontoren

Het nieuwe project ZIN houdt niet alleen in dat er een nieuw volume tussen de twee bestaande torenkernen wordt geschoven, het is vooral een gedurfde poging om binnen één gebouw kantoor-, woon- en andere functies af te wisselen, verdieping per verdieping. Op de bovenste verdieping komt een overdekte daktuin. Het hele project past ook in de intentie om de monofunctionele Noordwijk diverser en levendiger maken. Vandaag is de wijk buiten de kantooruren eerder een stedelijke woestijn.

In de categorie overheidsprojecten wordt onder Usquare EFRO bekroond, een deel van het herbestemmingsproject van de oude rijkswachtkazernes aan de Toussaintlaan, dat op circulaire economie focust.

Usquare_Etterbeek_Elsene

| Usquare in de voormalige kazernes in Elsene.

Dit is de volledige lijst met laureaten:

Kleine projecten

Project 506: Afbraak van een kleine arbeiderswoning (in holle kies) en bouw van een eengezinswoning met drie kamers.
Bouwheer: Alizée Dassonville* en Maxime Steisel
Ontwerper: Alizée Dassonville*
Adres: Alsembergsesteenweg 506 – 1180 Ukkel
Bebouwde oppervlakte: 176 m2

Maison Jupiter: Bouw, achteraan een tuin van een burgerlijk huis, eengezinswoning met drie kamers die een wereld op zich moet vormen.

Bouwheer: Thierry Decuypere* et Amélie Daems

Ontwerper: V+ bvba (vertegenwoordigd door Thiery Decuypere)

Adres: Jupiterlaan 172 - 1190 Vorst

Bebouwde oppervlakte: 314 m2

Tiny Little Paradise: Gedeeltelijke afbraak, vergroting en renovatie van een heel klein eenpersoonshuis - Huis voor twee tot drie personen op een bijzondere locatie (creëren van een klein paradijs door en voor de bewoners).

Bouwheer: Pieter Logghe

Ontwerper: Responsible Young Architects

Adres: Mode Vlieberghstraat 14 - 1020 Laken

Bebouwde oppervlakte: 64 m2

Rasson V2: Afbraak van een huis achteraan een perceel en bouw van een woning voor medehuur met betaalbare huurprijzen

Bouwheer: Ada Edge bvba

Ontwerper: Pascal Monniez

Adres: Rassonstraat 27 - 1030 Schaarbeek

Bebouwde oppervlakte: 285 m2

Maison Sans Souci: Omvorming van een typische Brusselse woning tot een cohousing van twee individuele woonruimtes met een gemeenschappelijke ruimte.

Bouwheer: Matthias Salaets* en Sanne Berghmans

Ontwerper: Fallow*

Adres: Sans Soucistraat 141 - 1050 Elsene

Bebouwde oppervlakte: 223,27 m2

Grote privéprojecten

VAS 13: Omvorming van een voormalige basisschool tot zeven wooneenheden, één kantoor en gemeenschappelijke ruimten door een groep vrienden op zoek naar een haalbare manier om in Brussel te blijven wonen (met de voordelen van leven buiten de stad),

Bouwheer: Jens Theys en Ann-Sophie Maeyaert (ter vertegenwoordiging van de aanvragers, die uit zeven partijen bestaan)

Ontwerper: KEPER Architecten

Adres: Veeartsenstraat 11-15-17 - 1070 Anderlecht

Bebouwde oppervlakte: 1876 m2

Ninove 122: Renovatie en bestemmingswijziging van het voormalige postkantoor: aanmaken van zes intergenerationele woningen met huur- en sociale bestemmingen - integratie van gedeelde ruimten en een gemeenschapstuin.

Bouwheer: Livingstones cvba vertegenwoordigd door Gert Van Snick

Ontwerper: Cristian Crisan

Adres: Ninoofsesteenweg 122 - 1080 Molenbeek.

Bebouwde oppervlakte: 565 m2

ZIN: Renovatie en omvorming van WTC-toren 1 en 2 in de Noordwijk: Het ZIN-project, dat verschillende functies bundelt, zal op ongeveer € 110 000 m² ontwikkeld worden, met:

70 000 m² kantoren, 5000 m² coworking, 127 appartementen, 240 hotelkamers en verder met ruimtes voor sport, vrije tijd, restaurants en handel.

Bouwheer: Befimmo nv, vertegenwoordigd door Martine Rorif

Ontwerper: SM FUTURE WTC: Jaspers Eyers + 51N4E + l’AUC

Adres: Koning Albert II-laan 28-30 - 1000 Brussel

Bebouwde oppervlakte: 110 000 m2

Maison Jolly: Constructie van een gebouw met tien geconventioneerde, gediversifieerde woningen en een polyvalente zaal in een huizenblok.

Bouwheer: Habitat et Humanisme Development Belgium

Ontwerper: EPOC Architecture

Adres: Jollystraat 170-172 - 1030 Schaarbeek

Bebouwde oppervlakte: 964 m2

NKVV: Renovatie en aanpassing van een landhuis uit 1909 voor de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verpleeg- en ziekenhuisassistenten. De ambitie is om de ruimtes optimaal te benutten met minimale ingrepen en om ze aan de comforteisen aan te passen zodat het gebouw polyvalent gebruikt kan worden. Het behoud en hergebruik van de materialen ter plaatse met respect voor de erfgoedwaarde vormen een doel op zich.

Bouwheer: NVKVV vzw, vertegenwoordigd door Ellen De Wandeler

Ontwerper: Nathalie De Leeuw

Adres: Vergotesquare 43 - 1030 Schaarbeek

Bebouwde oppervlakte: 835 m2

AG Campus: Renovatie van een gelijkvloers tot een modern learning- en meetingcenter in een kantoorgebouw ter ondersteuning van de ambitie van AG om een cultuur te hebben waarin het leerproces alomtegenwoordig is in de organisatie.

Bouwheer: AG Real Estate nv, vertegenwoordigd door Philippe Monserez

Ontwerper: EVR – Architecten cvba

Adres: Nieuwbrug 17 – 1000 Brussel

Bebouwde oppervlakte: 4 715 m2

Openbare projecten (5 laureaten)

Middelbare school Plurielle: Ombouw van een bestaande industriële site tot een middelbare school met actieve pedagogie die op termijn ongeveer 750 plaatsen zal kunnen bieden. Het architecturale gedeelte bestaat uit de creatie van ruimtes die geschikt zijn om te leren en voor de zelfontplooiing van iedereen, door de site met de wijk te verbinden, die op zijn beurt van deze nieuwe openbare voorziening kan genieten.

Bouwheer: Pouvoir Organisateur Pluriel (POP) vzw vertegenwoordigd door Françoise Magerman

Ontwerper: &sens architectes

Adres: Jean Dubrucqlaan 17 - 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Bebouwde oppervlakte: 6232 m²

Usquare EFRO: Renovatie en heropbouw (volgens circulaire economie) van verschillende gebouwen op de site van de Brusselse kazernes (19 appartementen, universitaire voorzieningen en open voor het publiek).

Project gedragen door de ULB, de VUB en het Gewest met het oog op onderzoeksdomeinen, informatieverspreiding en -verdeling, internationale uitwisseling, ondernemingsgeest en innovatie. Dit specifieke project was laureaat van het EFRO-fonds 2014-2020 en ondersteunt de ontwikkeling van een circulaire economie en het rationele gebruik van grondstoffen in de groeisectoren.

Bouwheer: Université Libre de Bruxelles (ULB), vertegenwoordigd door Yvon Englert

Ontwerper: USQ evr-Architecten / BC-Architects / Callebaut-Architecten / VK-Engineering

Adres: Fritz Toussaintstraat 8 - 1050 Elsene

Bebouwde oppervlakte: 10 543 m2

Mariëndaal: Bouw, op de tuinwijk Mariëndaal in Neder-Over-Heembeek, van 46 sociale woningen en één paviljoen voor gemeenschappelijk gebruik die voor de hele wijk toegankelijk is. Project verdeeld over twee gescheiden percelen: Eén hoofdgebouw met twintig appartementen aan de ingang van de tuinwijk en 26 wooneenheden in de Halve Cirkelstraat, verdeeld in acht gegroepeerde huizen langs een kronkelend wandelpad.

Bouwheer: SLRB, vertegenwoordigd door Rachid Hadad

Ontwerper: AM LOW-NEY-MACOBO

Adres: Tuinwijk Mariëndaal, Mariëndaal 70 / Halve Cirkelstraat - 1120 Neder-Over-Heembeek

Bebouwde oppervlakte: 5 219 m2

NovaCity: Gemengd project dat productie, wonen en openbare ruimten in Anderlecht verenigt en een braakliggend terrein in een dichtbevolkt en onsamenhangend stadsgebied met uiteenlopende bestemmingen opnieuw identiteit en samenhang wil geven. Het project ontwikkelt ongeveer 3500 m² openbare ruimten, een vijftiental werkplaatsen voor kmo’s en 63 geconventioneerde appartementen.

Bouwheer: Citydev via Wolito nv

Ontwerper: AM DDS+ / BOGDAN & VAN BROECK / EOLE

Adres: Bergensesteenweg/Klaverstraat - 1070 Anderlecht

Bebouwde oppervlakte: 15 453 m2

Vandeuren: Project dat uit de volledige renovatie van de Vandeurenwijk bestaat. De woongebouwen worden gerenoveerd en geherstructureerd, hun aantal gaat van 160 naar 132 en er wordt gezorgd voor nieuwe voorzieningen. Er worden gedeelde ruimten aangemaakt en de centrale tuin wordt opgewaardeerd naar een collectieve ontmoetingsruimte. De nieuwe ruimtes zijn open voor alle buurtbewoners en worden beheerd door wijkverenigingen, samen met BinHôme, dat dit project draagt.

Bouwheer: Binhôme cvba vertegenwoordigd door M. Simon Collignon

Ontwerper: AM P&P Architectes / Atelier Architecture AA4

Adres: Boondaalsesteenweg, François Donsstraat, Pierre en Marie Curielaan, Jean Vandeurenstraat en de Léopold Delbovestraat - 1050 Elsene.

Bebouwde oppervlakte: 14 232 m2

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Be.Exemplary , voorbeeldgebouwen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni