Dit wordt de nieuwe stadswijk aan het Rijksadministratief Centrum

© Jaspers-Eyers Architecten / Archi2000

Projectontwikkelaars hebben een bouwvergunning aangevraagd voor een groot project op de site van het Rijksadministratief Centrum. Dat verneemt onze redactie. Er komen verschillende gebouwen met appartementen, een basisschool, een crèche en commerciële ruimtes. De blinde muur langs de Pachecolaan, die van het RAC een enorme barrière in de stad maakt, verdwijnt. Er ontstaat zo een nieuwe verbinding tussen boven- en benedenstad.

Rond het oude Rijksadministratief Centrum hing jaren een dikke mist. Dat er een groot bouwproject zou komen was al lang duidelijk, maar wanneer en hoe het er zou uitzien, dat bleef lang onduidelijk. Nu komt er een einde aan het mysterie: de projectontwikkelaars hebben een bouwvergunning aangevraagd voor het laatste stuk van de enorme lap grond. Het is een van de grootste bouwprojecten in de Vijfhoek.

Eerder werden al gebouwen gerenoveerd voor de federale politie en het Brussels Gewest. Er werden ook appartementen gebouwd.

Op de site komen nu drie nieuwe appartementsgebouwen, goed voor 433 appartementen. Er komt ook een basisschool met 456 plaatsen, een crèche voor 72 kinderen, en 13 commerciële ruimtes. Die verschillende functies werden door de stad Brussel opgelegd via een bijzonder bestemmingsplan (BBP).

(Lees verder onder de afbeelding.)

rijksadministratief centrum belair
© Jaspers-Eyers Architecten / Archi2000

Barrière
Die dertien commerciële ruimtes komen voor een groot deel langs de Pachecolaan, dat zou meer leven moeten brengen in die doodse straat. Het RAC is immers gebouwd op een semi-ondergrondse parking die grenst aan de Pachecolaan. Daardoor is er nu een lange blinde muur, met in- en uitritten van de parking.

Naast de winkels moeten ook nieuwe grote trappen de muur doorbreken. Voetgangers zullen daardoor van de Congreskolom naar de benedenstad kunnen wandelen, via de beschermde RAC-esplanade. Vandaag vormt het RAC nog een 500 meter lange barrière in de Vijfhoek. Ook de gerenoveerde geometrische Pechèretuin wordt zo beter toegankelijk.

Op 1 september start het openbaar onderzoek over het project, de projectontwikkelaar verwacht een bouwvergunning in de loop van 2018. Daarna kan de werf starten, die minstens drie jaar zal duren. Als alles vlot loopt kan het project dus klaar zijn in 2022.

De architecten zijn de in Brussel alomtegenwoordige Jaspers-Eyers en Archi2000. Kunstenaar Arne Quinze is al een tijdje niet meer betrokken.

Tuin Pechere Rijksadministratief centrum
© Saskia Vanderstichele
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?