| Zo moet het station van Bockstael er op termijn gaan uitzien

Dit wordt het nieuwe station Bockstael

Arnaud De Decker
© BRUZZ
13/09/2022

De NMBS wil het station van Bockstael in Laken grondig renoveren. Het moet vooral toegankelijker en gebruiksvriendelijker, luidt het. Een vergunningsaanvraag is ingediend, de werkzaamheden zouden een jaar duren.

De NMBS heeft haar plannen uit de doeken gedaan voor de renovatie van het station Bockstael. "Het is een van die kleine buurtstations die een sleutelrol spelen in de mobiliteit van het noorden van Brussel en daarom de nodige aandacht verdient," verklaart een woordvoerder de vervoersmaatschappij in La Dernière Heure dinsdag. De informatie wordt ook aan BRUZZ bevestigd.

Met zijn twee sporen ontvangt het station treinen van en naar Aalst, Dendermonde, Zottegem of nog Mechelen. Maar de grootste troef is wellicht de onklopbare verbindingstijden dat het biedt tussen Laken en de rest van het Brusselse Gewest: vier minuten naar Brussel-Noord, elf minuten naar Brussel-Centraal, veertien naar Brussel-Zuid en vijftien minuten naar Etterbeek.

Fietsparking

Meer dan voldoende voordelen dus om het station toegankelijker en aantrekkelijker te maken, en dat is precies wat te gebeuren staat: het station krijgt een volledige facelift. Een vergunning is aangevraagd en het openbaar onderzoek is net begonnen, meldt de NMBS.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

De simulatiebeelden lichten alvast een tipje van de sluier: de renovatiewerken omvatten onder meer de verhoging van de perrons, de renovatie van de lokalen en de installatie van typische NMBS-borden. De geluidsinstallaties worden ook gemoderniseerd, en er worden ook schuilhokjes geplaatst. De oranje muren krijgen eveneens een facelift en worden betegeld.

Daarnaast moet de komst van twee nieuwe liften het station toegankelijker maken en omvat het project ook de aanleg van twee extra trappen aan de kant van de Emile Bockstaellaan, alsook de herstelling van de twee trappen aan de kant van de Leopold I-straat. Er worden ook twintig veilige plekken voor fietsen voorzien.

"De werkzaamheden zullen naar verwachting een jaar duren en het station blijft tijdens de werkzaamheden toegankelijk. De vergunning wordt verwacht in de loop van 2023," voegt de woordvoerder van de NMBS eraan toe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni