Binnenaanzicht van Kanal© Stichting Kanal
Updated: 22-03-2018 - 10:34

De eerste beelden duiken op van het design van de toekomstige culturele pool Kanal. Onder meer noAarchitecten uit Brussel mag er aan de slag.

Het winnende ontwerp van NoAarchitecten, het Zwitserse EM2N en Sergison Bates Architect uit Londen werd door een jury gekozen en dinsdag door de raad van bestuur bevestigd. Hun voorstel krijgt de naam ‘een podium voor Brussel’ mee.

Het winnende ontwerp haalde het van 92 voorstellen.  

De toekomstige cultuurtempel krijgt een brasserie op het gelijkvloers. Op dat niveau komt er ook een grote ruimte die kan gebruikt worden voor installaties en concerten. Op het dak van de cultuurpool komt er ook een restaurant, met een terras dat een zicht over de stad biedt. 

Open structuur

De ambitie van de architecten is om van het publiek toegankelijke deel een echte uitwisselingsplek van te maken voor alle Brusselaars. Om dat waar te maken krijgt het gebouw een erg open structuur. Aan de zijde van de Kleine ring zullen alle ramen naar boven kunnen schuiven, waardoor het verschil tussen de cultuurpool en de stad vervaagt. Ook aan de kant van het kanaal zullen grote delen van de gevel geopend worden. 

Het eigenlijke museum voor moderne en hedendaagse kunst komt in de werkplaatsen achteraan het complex. De expo-ruimtes worden er over vier verdiepingen gespreid. In die werkplaatsen komt ook het architectuurcentrum CIVA en een auditorium.

Naast de eerder genoemde delen zal er in Kanal ook veel ruimte zijn voor productie. Dat kunnen bijvoorbeeld workshops voor kinderen of volwassenen zijn. De voormalige werkplaats moet zo een beetje van zijn oorspronkelijke bestemming behouden. De keuze om kijkkunst en productie te combineren moet de plek ook een stuk laagdrempeliger maken dan het typische museum voor de middenklasse. 

Binnenstraat

Een binnenstraat zal de verschillende onderdelen  van Kanal verbinden. Aan de buitenzijde wordt de cultuurpool dan weer verbonden met het Maximiliaanpark achter het complex en met het kanaal aan de westzijde.

De iconische gevel van de voormalige Citroëngarage blijft grotendeels ongewijzigd. Een opmerkelijke toevoeging is wel de grote lichtkrant bovenop het gebouw.

Kanal gaat dit jaar al open op 5 mei, voor een voorlopige programmering die een jaar zal duren. Daarna pas beginnen de werken. Uiterlijk begin 2023 moet het vernieuwde gebouw dan definitief openen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?