| Zicht van op de Kleine Ring overdag, met mensen op het dakterras.

De nieuwe cultuurpool Kanal krijgt onder meer een dakterras met zicht over de stad. Stad en Kanal moeten ook in elkaar overvloeien.

Dat de voormalige Citroëngarage een museum en een architectuurstichting zal huisvesten is ondertussen bekend. De Brusselse regering wou echter ook een aanzienlijke oppervlakte aan laagdrempelige ruimte creëren in het complex.

Het winnende ontwerp voor de transformatie van de site (van het Brusselse NoAarchitecten, het Zwitserse EM2N en het Britse Sergison Bates) maakt die intentie nu concreet.

Zo komt er op het dak van het iconische gebouw een restaurant met dakterras. De plek boven de showroom moet een memorabel uitzicht over de stad bieden.

Het dakterras refereert meteen ook aan de scheepvaart er net naast. De plek heeft de langwerpige vorm van de binnenschepen die langs het gebouw varen. De terrasbezoekers op het dak zullen uit de stad meteen ook zichtbaar zijn zoals de bemanning van een schip. De kleine - amper zichtbare - stipjes op bovenstaand simulatiebeeld zijn mensen op het terras.

Deel van stad

Op het gelijkvloers komt verder een grote ruimte waar allerlei evenementen kunnen plaatsvinden. Op dat gelijkvloers kunnen bezoekers ook terecht in een brasserie aan de zijde van het kanaal.

De ruimtes op het gelijkvloers zullen aan de zijde van de Kleine Ring zoveel mogelijk worden geopend, met ramen die naar boven schuiven en zo de grens tussen Kanal en stad doen vervagen. Ook langs het kanaal wordt de ruimte geopend.

Het winnende ontwerp wil dat Kanal een deel van de stad wordt. In het gebouw zal dan ook veel ruimte zijn om allerlei activiteiten te programmeren, van workshops over danslessen tot concerten. Ook de grote leeszaal van architectuurcentrum CIVA moet publiek toegankelijk zijn. De ervaring met Muntpunt heeft getoond dat zo'n plek gegeerd is bij een brede groep van de jonge stadsbevolking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Kanal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni