Duivenmelkerspark in Anderlecht wordt groter, groener en speelser

toekomstig Duivenmelkerspark
© Google
| Luchtbeeld van het toekomstige Duivenmelkerspark, aan het kanaal in Anderlecht.
© Google
| Luchtbeeld van het toekomstige Duivenmelkerspark, aan het kanaal in Anderlecht.

Het Duivenmelkerspark in de Anderlechtse wijk Het Rad wordt tegen 2024 uitgebreid en heraangelegd. Leefmilieu Brussel trekt een budget van 4,5 miljoen euro uit voor het project. Er komt meer ruimte voor groen en spel.

Plan Duivenmelkerspark
© Leefmilieu Brussel
| Plan van de recreatieve structuur van het Duivenmelkerspark.

Het park is vandaag nog een lappendeken van moestuinen, vervallen sportinfrastructuren en verlaten stukken grond. Dat terrein beslaat zo’n 30.000 vierkante meter en ligt langs het kanaal, pal in de Anderlechtse wijk Het Rad. Op initiatief van bevoegd Brussels minister Alain Maron (Ecolo) zal het terrein worden opgefrist.

De huidige sportzone wordt gerenoveerd en zal een sport- en speelzone worden die vanaf de Anderlechtse Haard tot aan het kanaal reikt. Sportvelden, een skateruimte, een klimrots, een open grasveld en een parcours voor jonge kinderen staan op de planning.

Ook de petanquebanen bij het sociaal restaurant krijgen een opfrisbeurt, maar blijven behouden. Het aanbod wordt vervolledigd met bowlen en sjoelen. Bomen zullen bescherming bieden tegen de hitte. Er komt ook ruimte voor een zomerbar en culturele evenementen.

Meer groen

Naast ruimte voor spel, komt er ook meer groen. 28 nieuwe individuele groentepercelen zullen worden aangelegd. Open ruimten beplant met fruitbomen zullen die groenteactiviteit aanvullen. In totaal zullen 3.000 vierkante meter hagen en 90 bomen worden geplant. Een kwart van het gebied zal in natuurlijke staat worden gelaten om de biodiversiteit te bevorderen en de rol van het kanaal als ecologische corridor te versterken.

De natuurlijke watercyclus zal op het hele terrein worden hersteld door de aanleg van greppels en buffergebieden om regen geleidelijk in de bodem te laten doorsijpelen in plaats van rechtstreeks in de riolering te laten vloeien. Op die manier zal het gebied een uitgestrekt koelte-eiland vormen en het risico op overstromingen als gevolg van de klimaatverandering helpen verminderen.

20220914_Plan Duivenmelkerspark
© Leefmilieu Brussel
| Plan van het Duivenmelkerspark.

Leefmilieu Brussel financiert de uitvoering van het project en zal op termijn de nieuwe groene ruimte beheren. Het project zal binnenkort worden onderworpen aan een openbaar onderzoek. De werkzaamheden zullen midden 2023 van start gaan en in 2024 voltooid zijn. De geraamde kostprijs is 4,5 miljoen euro.

“De uitbreiding en de renovatie van het Duivenmelkerspark is uitstekend nieuws voor Anderlecht,” zegt Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS). “De verbetering van de kwaliteit van openbare ruimtes, groene ruimtes en recreatiegebieden betekent een verbetering van de levenskwaliteit voor alle inwoners.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?