Biodiversiteit en natuurobservatie op de Josaphatsite
© Ivan Put | De Josaphat-site.

Eigenaar verdedigt toekomstplannen Josaphatsite: 'Het is de Hoge Venen niet'

AD
© BRUZZ
08/08/2022

In een interview met de Franstalige zakenkrant L’Echo verdedigt Gilles Delforge, directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), het gewestelijke agentschap dat eigenaar is van de Josaphatsite, de herwerkte toekomstplannen voor de ruigte. “Dit is het ideale compromis.”

De plannen voor de Josaphat-site doen de spanningen tussen groenen en socialisten binnen de Brusselse meerderheid hoog oplopen. De strijd voor huisvesting aan de socialistische kant en de verdediging van biodiversiteit aan de groene kant, maakt dat er tot op vandaag nog geen akkoord werd bereikt tussen de verschillende bevoegde partijen. De groene partijen lieten recent zelfs weten dat zij niet meer akkoord gaan met bebouwing van de ruigte, het onbebouwde deel van de terreinen aan het station van Evere.

Bovenop die politieke impasses, kreeg het dossier ook van burgers en experts al heel wat felle kritiek te verduren. Onder meer van de gewestelijke ontwikkelingscommissie (GOC), die ook de herwerkte plannen ontoereikend bevond op het vlak van participatie, mobiliteit, en vooral ook biodiversiteit.

In een interview met de Franstalige krant L’Echo, verdedigt Gilles Delforge, directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) van het Brussels Gewest die de site in handen heeft - en voormalig kabinetschef van Freddy Thielemans (PS) - de huidige plannen.

‘Biodiversiteit door ons toedoen’

Over de biodiversiteit merkt Delforge op dat we ons “niet in de Hoge Venen bevinden.” Hij stelt dat het terrein “geen tijdloze habitat” is en legt uit dat de Josaphat-site, toen ze tien jaar geleden nog eigendom was van de NMBS, volledig met straatstenen bedekt was. Bij de verkoop moest de NMBS saneringswerken uitvoeren. Daarbij werd een laag stenen verwijderd en een laag zand toegevoegd.

Om te voorkomen dat het zand op de sporen terecht zou komen, werd er een bloemenweide aangeplant. “Die habitat is daar dus ontstaan door toedoen van de MSI”, aldus Delforge, die daarna ook het belang van tijdelijke habitats in de stad benadrukt: “Die tijdelijke plekken hebben wel degelijk een belangrijke functie wat biodiversiteit betreft. De ene verdwijnt, de ander verschijnt.”

Hitte-eiland

Een argument dat vaak wordt aangehaald om braakliggende gebieden zoals de Josaphat-site in de stad te bewaren, is diens functie om hitte-eilanden te bestrijden. “Dat klopt niet”, zegt Delforge, “want er staan geen bomen op de Josaphat-site, de site is zélf een hitte-eiland.” Op de kaart van koelte-eilanden die door Leefmilieu Brussel werd opgesteld, is volgens Delforge te zien dat alleen de beboste hellingen aan de zijkanten van de Josaphat-site blauw kleuren.

Koelte-eilanden in Brussel
Bron: leefmilieu.brussels

Voor de directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting zijn de plannen voor de Josaphat-site onmisbaar om de nijpende woningnood in Brussel aan te pakken.

Van de miljoen vierkante meter leegstaande kantoren die er in Brussel zijn, kan volgens Delforge 600.000 vierkante meter worden omgebouwd tot huisvesting.

“Onvoldoende”, zegt hij, “want we verwachten 5.000 nieuwe huishoudens per jaar in Brussel.” De conversie van kantoorgebouwen zou volgens Delforge op dit moment goed zijn voor zo’n 20 procent van de woningproductie. Het aantal woningen werd na overleg reeds verlaagd van 1.600 tot 1.200.

'Een ideaal compromis'

Hoewel het project vanuit verschillende hoeken wordt tegengewerkt, zijn de plannen die nu op tafel liggen volgens Delforge “het ideale compromis”.

“Na de herontwikkeling zal er 7,15 hectare groene ruimte zijn. Dat is twee derde van de hele site”, vertelt Delforge aan L’Echo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Schaarbeek, Stedenbouw, Milieu, josaphat-site, Josaphat, biodiversiteit, Josaphatsite, Groen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni