Elsene buigt het hoofd: grote Martinibanner blijft nog hangen

© SVG
| Carrefourgebouw aan Flagey met Martinispandoek

De enorme banner van Martini aan het Flageyplein druist in tegen de gemeentewet van Elsene, waar alcoholreclame verboden is. Toch hangt die er nog steeds. De adverteerder bleek goede advocaten te hebben.

Sinds 1 januari is alcoholreclame verboden in Elsene. Toen begin deze maand een enorme banner van Martini werd uitgerold over de gevel van de Carrefour aan het Flageyplein, stelde de gemeente daar meteen paal en perk aan. “Over 24 uur moet de banner zijn weggehaald, anders doet de gemeente het zelf wel”, zei schepen van Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo) toen stellig aan BRUZZ.

Intussen zijn we geen 24 uur, maar 24 dagen verder. Het spandoek hangt nog altijd uit.

Advocaten

Schepen Rouyet legt uit dat er een compromis is gesloten met de adverteerder. Die wilde de banner vier maanden laten hangen, de gemeente Elsene nul. “Dus hebben we gezegd: twee maanden. Nadien zijn ze verplicht om een culturele affiche uit te hangen.”

Toch een beetje vreemd dat de gemeente een compromis moet sluiten over haar eigen gemeentewet. “Dat dachten wij ook”, zegt Rouyet, “maar hun advocaten dachten het tegenovergestelde. Ze hebben het hard gespeeld om alle juridische procedures te kunnen vertragen. Maar dit is de laatste keer dat zoiets gebeurt.”

Dat het over en uit is met alcoholreclame, wil Elsene oplossen door de gemeentewet opnieuw te herschrijven. “Vanaf nu staat er niet meer dat bepaalde reclame verboden is, maar enkel welke reclame wel is toegelaten”, zegt Rouyet. Dat betekent dat in Elsene vanaf nu enkel nog reclame mag verschijnen voor culturele of publieke instellingen.

Aan de gevel van de Carrefour komt vanaf september een culturele advertentie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?