| De Blue Tower op de hoek van de Louizalaan en de Vilain XIIII-straat

Elsene ziet extra verdiepingen op Blue Tower niet zitten

ADD
© BRUZZ
09/05/2022

De gemeente Elsene heeft een negatief advies uitgebracht over de bouw van drie extra verdiepen op de Blue Tower aan de Louizalaan. Het project zou een negatieve impact hebben de buurt. Dat meldt La Capitale. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen er ook veel reacties, het waren er 175.

In 2020 kocht de Amerikaanse bank Goldman Sachs de Blue Tower aan de Louizalaan, ter hoogte van de Vleurgatsesteenweg. Ze heeft intussen een vergunning aangevraagd bij de Stad Brussel voor de verhoging van de toren met drie verdiepen, tot een hoogte van 106 meter. Twee niveaus zouden worden ingericht als kantoorruimte en op de bovenste verdieping zou een skybar komen.

Het schepencollege van Elsene is niet te spreken over de plannen. "Hoewel de toren voor honderd procent op het grondgebied van de Stad Brussel ligt, is de negatieve impact wel voor Elsene," reageert Yves Rouyet (Ecolo), schepen van Stedenbouw in Elsene, in La Capitale. "De grens met onze gemeente ligt tachtig meter verder. De impact van de verhoging van de toren is voor ons: extra schaduw aan de Vijvers van Elsene, gevolgen voor de mobiliteit en aanpassingen aan het landschap."

'Niet geraadpleegd'

Daarom heeft de gemeente Elsene een negatief oordeel over de plannen ingestuurd tijdens het openbaar onderzoek en op 27 april haar standpunt duidelijk gemaakt in de overlegcommissie van de Stad Brussel. Die vergadering moet de resultaten van het openbaar onderzoek bespreken en een definitief advies over de bouwplannen formuleren.

"De gemeente is verbaasd en betreurt dat ze in geen enkele fase van de ontwikkeling van het project is geraadpleegd," klinkt het nog. "We zijn ook niet uitgenodigd om tussenbeide te komen tijdens de analyse van de vergunningsaanvraag."

Er is nog geen definitief advies over de bouwplannen. De overlegcommissie komt op 18 mei opnieuw samen. Het advies kan gunstig, ongunstig of gunstig met voorwaarden zijn en is een van de elementen om te beslissen of er al dan niet een vergunning afgeleverd wordt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni