Fraai schoolgymnasium na renovatie open voor Josaphatwijk

© perspective.brussels
| Het gymnasium ontworpen door art nouveau-architect Jacobs Henri werd ingehuldigd in 1907.

De twee sportzalen van de scholengroep Josaphat-Ruche worden gerenoveerd en nieuw toegerust. De belangrijkste ingreep is dat ze elk een nieuwe en aparte ingang krijgen, zodat de Schaarbekenaren er ook na de schooluren gebruik van kunnen maken.

De scholengroep Josaphat-Ruche in Schaarbeek, herbergt twee (Franstalige) scholen: de gemeentelijke basisschool 1 en het Technisch Instituut Frans Fischer. Het scholencomplex werd al in 1907 ingehuldigd en is van de hand van architect Henri Jacobs. Die combineerde begin 20e eeuw zijn liefde voor art nouveau met scholenbouw.

Sinds 1999 zijn de gebouwen van de voormalige scholengroep Josaphat beschermd. Maar het bijzondere complex, waarvan de gevels de Josaphatstraat opsmukken, komt niet volledig tot zijn recht. De gemeente Schaarbeek wil met een grondige restauratie de art nouveau-gebouwen in al hun grandeur herstellen.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Daarnaast voorziet de opdracht ook in enkele belangrijke ingrepen. De toegangspoort tot het fraaie gymnasium wordt al een tijdje niet meer gebruikt. En de andere sportzaal is enkel via de school zelf toegankelijk. Een architectenbureau zal afzonderlijke en beveiligde ingangen maken via de Louis Bertrandlaan, zodat de Schaarbekenaar na de schooluren ook van beide zalen gebruik kan maken.

De uitrusting van de twee sporthallen wordt vernieuwd. Er zijn ook plannen om de danszaal weer in een modern jasje te steken en nieuwe kleedkamers te voorzien. Voor de totale opdracht heeft de gemeente Schaarbeek bijna 800.000 euro veil. Op dit moment loopt de zoektocht naar een architectenbureau nog. In november zouden de werken van start kunnen gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?