'Functievermenging aan kanaal blijft dode letter'

© Saskia Vanderstichele
| Kanaalbewoners Koen Vanstappen en zijn vrouw.

Het kanaalplan van de Brusselse regering hamert vooral op functievermenging in de kanaalzone, met het behoud van onder meer productie-activiteiten. Maar in de praktijk komt daar niet veel van in huis, vindt architect en kanaalbewoner Marcel Rijdams.

“De kracht van de privésector is vele malen groter dan die van het beleid", zegt Rijdams. "En dus ontstaan er bijna alleen luxeappartementen, waar je flink geld mee kan verdienen. Andere functies komen er amper bij.”

Marcel Rijdams, architect-stedenbouwkundige

Bouwmeester Kristiaan Borret is het daar niet mee eens. “Het hele Vergotedok blijft voorbehouden voor productie en aanverwante activiteiten, met onder meer het Materialendorp, de schroothandelaars en Interbeton die blijven. Het is normaal dat je in bepaalde zones meer woningen hebt. Het kanaalplan wou tenslotte ook een antwoord bieden op de demografische groei.”

Bouwmeester Kristiaan Borret

Borret wijst erop dat nieuwe projecten als Urbanities aan Biestebroek wél productieruimtes inplannen. “In dat woonproject komt er 15.000 vierkante meter productieruimte in de sokkel.”

Lees ook het hoofdartikel "Klein Vlaanderen aan het kanaal"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?