Gemeente Anderlecht renoveert haar Volkshuis

© Séverin Malaud
| De site gezien vanaf de Nijverheidskaai. Achter de metalen panelen links schuilt de historische feestzaal.

De gemeente Anderlecht heeft woensdag het renovatieproject van haar Volkshuis tussen de Bergensesteenweg en het kanaal voorgesteld. De start van de werken is gepland voor het voorjaar van 2023.

Het Volkshuis van Anderlecht dateert uit 1882. Tot de jaren 1960 werd het actief gebruikt, maar nadien raakte het in verval. Het herwaarderingsproject moet er nu voor zorgen dat het Volkshuis mee voor een heropleving zorgt in de wijk rond de kanaalzone en het Biestebroekdok.

Na renovatie zal het Volkshuis meerdere functies hebben en verschillende projecten onderdak bieden. In de oude feestzaal worden artistieke en culturele evenementen gehouden en worden permanente ruimtes voorzien voor verenigingen, buurtorganisaties of artistieke initiatieven.

Drie projecten binnen het Volkshuis krijgen ook al concreet vorm. In het magazijn komt er onder leiding van Machines du Peuple een plaats voor creatie en productie, gaande van hout- en metaalbewerking, tot electronicaen robotica. De Volkscinema wordt een onderwijscentrum en bioscoop voor de buurt en er komt ook een microbrouwerij.

Op vlak van huisvesting worden er tien woningen gebouwd op de site, met daarnaast nog acht ruimtes voor kleine werkplaatsen. "De idee is dat de bewoners zich moeten kunnen ontplooien in hun eigen wijk. Huisvesting en culturele en sociale activiteiten zullen van deze wijk een bewoonbare en vreedzame zone maken", zegt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?