De abdij van Vorst, met het Sint-Denijsplein op de voorgrond en de fabriek van Audi Vorst linksboven.

Gemeente Vorst moet renovatieplannen Abdij aanpassen

TRO
© BRUZZ
12/03/2021

De Abdij van Vorst moet worden omgevormd tot een culturele trekpleister. De renovatieplannen werden eind 2019 aangekondigd, maar voldoen nog niet aan de eisen van het gewest.

De Abdij van Vorst moet een grondige facelift krijgen, werd eind 2019 aangekondigd. De abdij van Vorst moet een culturele hub worden. De belangrijkste gemeentelijke culturele instellingen moeten er verenigd worden. Zowel de Franstalige muziekacademie en bibliotheek als een ruimte voor de jeugd en burgerinitiatieven krijgt een plek op de site. Daarnaast wil de gemeente de aftakelende abdij, die ze 50 jaar geleden al kocht, grondig renoveren.

De gemeente hoopt dat op termijn wekelijks 1.500 bezoekers de buurt gaan herontdekken. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Vorst, het Brussels Gewest, Beliris en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Eind vorig jaar vond het openbaar onderzoek van ABŸ, zoals de culturele pool moet gaan heten, plaats. Daaruit kwamen verschillende opmerkingen naar voor. "We hebben vanuit het Gewest enkele aanpassingen in de plannen opgelegd," legt staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) uit. "Zo moet bijvoorbeeld de renovatie van het abdijportaal en de grootte en hoogte van bepaalde gebouwen worden herzien. Er mogen ook minder bomen worden gekapt. Wanneer deze aanpassingen zijn doorgevoerd kan de bouwvergunning worden verleend."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni