Projectontwikkelaars Atenor en BPI bergen hun plannen op om van het Kuifje-blok aan het Zuidstation een nieuwe kantoortoren te maken

| De 'Kuifje-blok' aan het Zuidstation is nog niet meteen aan een nieuwe bewoner toe.

Geplande nieuwe kantoortoren in ‘Kuifje-blok’ aan Zuidstation definitief van de baan

GR
© BRUZZ
17/05/2021

Projectontwikkelaars Atenor en BPI bergen hun plannen op om van het ‘Kuifje-blok’ aan het Zuidstation een nieuwe kantoortoren te maken. Het verzet vanuit de buurtcomités en de politiek tegen het idee is doorheen de jaren te groot geworden. In de plaats daarvan mikken beide ondernemingen nu op een horizontaal bureaucomplex met telecomoperator Proximus als nieuwe huurder.

De beursgenoteerde ontwikkelaar Atenor wil al jaren werk maken van een nieuw kantorencomplex aan het Zuidstation. Het nam daarvoor in 2007 van de NMBS het ‘Kuifje-blok’ over, genoemd naar het bord met afbeeldingen van de bekende striphelden bovenop het dak.

Voor de komst van de nieuwe kantoortoren wilde Atenor dat stuk grond samenvoegen met een oude drukkerij wat verderop. Die was in handen was gekomen van partner BPI Real Estate.

120.000 m2 kantoorruimte

Op die plaats moest dan het nieuwe kantorencomplex Victor verrijzen. Op het samengevoegde terrein planden de ontwikkelaars aanvankelijk drie torens met een totale oppervlakte van 120.000 vierkante meter kantoren. Maar door het aanzwellende protest van zowel buurtcomités als de politiek, heeft Atenor, in samenspraak met BPI, beslist om zijn plannen op te bergen. Dat heeft Atenor bevestigd aan de krant De Tijd.

Atenor en BPI moesten hun plannen de voorbije tien jaar liefst vijf keer aanpassen. Keer op keer daalde het aandeel bureaus ten voordele van woningen. En dat was er voor Atenor-CEO Stéphan Sonneville te veel aan. Onder andere Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) toonde zich van in het begin een koele minnaar van zoveel extra kantoorruimte. “Ik ben a priori geen voorstander van een torengebouw,” klonk hij duidelijk. Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) sloot zich daarbij aan.

Herontwikkeling Zuidbuurt

Het Brussels Gewest maakt ondertussen verder werk van de heraanleg van de buurt rond het Zuidstation. Afgelopen week werd het Richtplan van Aanleg (RPA) voor de Zuidwijk in eerste lezing goedgekeurd.

Daarin vinden we onder meer de komst van een park, een nieuwe esplanade die vanaf de Europa-esplanade loopt tot aan de Tweestationsstraat en de omvorming van de Frankrijkstraat tot het autoluwe ‘Frankrijkplein’. Het hele plan zal nu onderworpen worden aan een openbaar onderzoek. Gemeenten, buurtbewoners en andere belanghebbenden kunnen daarin hun mening geven over de plannen.

Proximus

Maar wat er moet dan gebeuren met het ‘Kuifje-blok’? Atenor en BPI Real Estate lonken volgens De Tijd naar telecomoperator Proximus als mogelijke huurder. Die wil wegtrekken uit zijn hoofdzetel aan het Noordstation en zoekt een bedrijf dat twee torens wil ontwikkelen in de Noordwijk of ergens anders.

Dat biedt perspectief voor Atenor en BPI Real Estate. Zij gooien hun plannen daarom nog maar eens om en hopen met Move’Hub, de nieuwe naam van Victor, Proximus te overtuigen van hun project. Dat zal bestaan uit 56.000 vierkante meter, de helft kleiner dan het eerste ontwerp, maar wel met nog steeds 42.000 vierkante meter aan kantoorruimte. Die zal worden ondergebracht in een horizontaal gebouw dat ook winkels en woningen bevat, in plaats van een toren.

Wederom weerstand

Maar opnieuw is er weerstand, deze keer van het overheidsagentschap Citydev. Dat had een akkoord met de ontwikkelaars over de komst van 102 gesubsidieerde woningen en 32 voor de privémarkt. Maar de plannen voor Move’Hub bevatten maar 11.000 vierkante meter aan woningen, een derde minder dan afgesproken. Wellicht zullen de ontwikkelaars Citydev een schadevergoeding betalen of de beloofde woningen elders in de wijk bouwen.

En ook de Brusselse regering is niet blij, omdat Move'Hub een bijna zuiver kantoorcomplex wordt. Dat past niet in het Richtplan van Aanleg, dat de strategisch gelegen Zuidwijk wil opwaarderen van een monofunctionele kantoorbuurt tot een woonvriendelijk station ('gare habitante') met een 50/50-mix tussen kantoren en appartementen.

Atenor-CEO Sonneville hoopt in 2023, 16 jaar na de aankoop van zijn grond, toch de vergunning voor Move'Hub te krijgen. Ten vroegste in 2025 zou het nieuwe kantorencomplex de deuren openen. De grote vraag is wat er gebeurt als Move'Hub de strijd om Proximus verliest. Door de groeiende populariteit van thuiswerken dreigt het nieuwe gebouw in dat geval amper huurders te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Stedenbouw, 'Kuifje-blok', herontwikkeling Zuidstation, Atenor, BPI, Rudi Vervoort, Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni