Gewest beschermt authentiek Molenbeeks café La Rue

© Café de la Rue via Facebook
| De eigenaar vroeg de klassering drie jaar geleden aan

Brussels staatssecretaris van Erfgoed Pascal Smet heeft beslist om het Molenbeekse café La Rue te beschermen. Naast het het 19de-eeuwse gebouw moet ook het interieur bewaard blijven. "Vandaag klasseren we een oud cabaret van Molenbeek en zijn sfeer. Want door de indeling van het gebouw en het meubilair wordt bevestigd dat het erfgoed in Brussel meer is dan alleen een gevel," aldus Smet.

Brussel is een beschermd café rijker. Na Le Laboureur en La Ruche wordt nu ook La Rue in Molenbeek beschermd door het Gewest. De kroeg in de Kolomstraat werd in 1930 geopend als café De La Colonne, in een tijdperk toen Brussel nog één café per duizend inwoners telde.

Het gebouw zelf dateert van 1838 en toont het typische grondplan van een huis met een werkplaats uit het 19de-eeuwse Molenbeek. In 1955 werd de bar omgedoopt tot Café des Sports. Aan één muur hangen vandaag nog de namen van de toenmalige voetbalclubs met bijhorende sporttrofeeën. Ook de rest van het interieur is authentiek, met houten banken en een kachel in het midden.

"Vandaag klasseren we een oud cabaret van Molenbeek en zijn sfeer. Want door de indeling van het gebouw en het meubilair wordt bevestigd dat het erfgoed in Brussel meer is dan alleen maar een gevel", aldus Brussels staatssecretaris van Erfgoed Pascal Smet (One.brussels/SP.A). "Muren hebben een geschiedenis."

Sinds 1976 is de vzw La Rue gehuisvest in de bruine kroeg. Sindsdien ontstaan er verschillende sociaal-culturele initiatieven in café La Rue. De vzw organiseert nog steeds maandelijkse shows en concerten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?