| De minister-president Rudi Vervoort (PS) & ministers Alain Maron (Ecolo), Elke Van den Brandt (Groen) en Sven Gatz (Open VLD)

Gewest selecteert drie nieuwe duurzame wijkcontracten

© Belga
18/11/2020

Het Brussels gewest heeft haar elfde selectieronde van duurzame wijkcontracten afgerond en daaruit zijn drie laureaten voortgekomen in Brussel-stad, Koekelberg en Sint-Jans-Molenbeek. Bij de selectie werd er specifiek gekeken naar uitdagingen die tijdens de gezondheidscrisis naar voren kwamen.

In totaal werden er negen kandidaturen ingediend voor de projectoproep Duurzame wijkcontracten 2021-2026/2028, waarvan er drie geselecteerd werden. Een eerste laureaat bevindt zich in Brussel-stad. Het gaat om de zone "Helihaven-Antwerpen", waar bestaande dynamiek binnen de Kanaalzone en de Maximiliaan-Vergotewijk moet versterkt worden door een heropbouw van het stadsweefsel.

De gezondheidscrisis die wij momenteel doormaken, brengt sociale, stedelijke en economische noden aan de oppervlakte.

Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president

Minister-president Rudi Vervoort (PS)

De tweede en derde laureaat hebben aangrenzende perimeters. Het gaat om "Jacquet" in Koekelberg en "Zwarte Vijvers" in Molenbeek. Zij kennen gelijkaardige stedelijke en sociale problemen. Het gaat er bij beide om de buurt opnieuw leefbaarder te maken via opwaarderingen van de openbare en gemeenschapsruimten, waarin jongeren een centrale rol spelen, en het verbeteren van de bewoonbaarheid. Binnen de uitwerking van het programma kunnen deze wijkcontracten samen synergieën creëren.

"De gezondheidscrisis die wij momenteel doormaken, brengt sociale, stedelijke en economische noden aan de oppervlakte. De behoefte aan de uitbouw van een buurtstad met woningen en voorzieningen waartoe iedereen toegang heeft, kwalitatief hoogstaande openbare en groene ruimten en sociaaleconomische initiatieven en ingrepen voor de sociale cohesie, laat zich dan ook steeds sterker voelen", stelt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

De drie gemeenten mogen elk rekenen op een subsidie van 142.500 euro voor de uitwerking van hun basisprogramma en een subsidie van 12,5 miljoen euro voor de uitvoeringsfase.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , wijkcontract , Rudi Vervoort , brussel-stad , Sint-Jans-Molenbeek , Koekelberg , zone helihaven-antwerpen , jacquet , Zwarte Vijvers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni