© Google Streetview

Stad Brussel koopt oude sponsfabriek in Lievevrouwbroersstraat op

YH
© BRUZZ
18/11/2020

Om de strijd tegen leegstand kracht bij te zetten, heeft de stad Brussel beslist om de oude sponsfabriek in de Lievevrouwbroersstraat, vlakbij de Grote Markt, op te kopen. Schepen van Huisvestiging Lydia Mutyebele (PS) wil het pand omvormen tot een mix van woningen, commerciële ruimtes, ateliers en sportinfrastructuur.

Het stadsbestuur had al eerder zijn zinnen gezet op de oude sponsfabriek, die in het hartje van het historisch centrum tot een stadskanker is uitgegroeid. Door geschillen tussen de erfgenamen heeft het jaren geduurd alvorens het pand openbaar te koop kon komen te staan. De stad Brussel is in 2014 begonnen met druk uit te oefenen door een gemeentebelasting op verwaarloosde gebouwen te heffen, een belasting die door de erfgenamen steeds gecontesteerd werd.

Door de strategische ligging van dit gebouw, het belang van het erfgoed en de staat van verval moest de Stad Brussel in actie komen

Lydia Mutyebele (PS), schepen van Huisvesting en Openbaar Patrimonium

Strijd tegen leegstand

In 2018 was de maat vol bij het stadsbestuur. Een klacht bij de regionale eenheid voor onbewoonde woningen zou er uiteindelijk voor moeten zorgen dat de eigenaars het pand te koop zouden zetten. “Door de strategische ligging van dit gebouw, het belang van het erfgoed en de staat van verval moest de Stad Brussel in actie komen", zegt Lydia Mutyebele, schepen van Huisvesting, Openbaar Patrimonium en Gelijke Kansen. "De Stad Brussel heeft het pand kunnen verwerven voor een bedrag van 2.500.000 euro en wil het weer tot leven brengen.”

Het complex bestaat uit vijf percelen en biedt ruimte voor woningen, commerciële ruimtes en/of ambachtelijke activiteiten. Het plan voorziet dus in een gemengde ontwikkeling met enerzijds een oppervlakte van eengezinswoningen, gekoppeld aan verschillende infrastructuren: onder meer artistieke of productieve ateliers en sportfaciliteiten. Op het gelijkvloers zouden winkels komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, leegstand, leegstand Brussel, urbanisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie