| De vroegere Delhaize Ossegem is verkocht aan Citydev in 2020.

Gezocht: ontwikkelaar voor oude Delhaize-site in Molenbeek

EC
© BRUZZ
16/06/2022

Aan de voormalige hoofdzetel van Delhaize in Sint-Jans-Molenbeek komt een gemengde wijk met (sociale) woningen, winkels, ateliers en stadslandbouw. Eigenaar Citydev, de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij, zoekt nu een bouwpromotor voor de werkzaamheden.

Citydev doet hiervoor een eerste oproep “zodat promotors hun multidisciplinaire team alvast kunnen samenstellen.” De teams kunnen een combinatie zijn van promotoren, aannemers, studiebureaus en architecten.

De gewestelijke maatschappij voor stadsontwikkeling kocht de Delhaize-site in de Ossegemstraat in maart 2020 voor een bedrag van 21 miljoen euro. Een halfjaar later bereikte de Brusselse regering een akkoord over de invulling van de wijk. In een eerste fase wordt een terrein van ongeveer 5 hectare ontwikkeld tot de gemengde wijk LionCity I.

Volgens de huidige oproep moet dat project ongeveer 2,8 hectare aan woningen voorzien. Het gros daarvan worden (betaalbare) koopwoningen van Citydev. Ongeveer 4.000 vierkante meter gaat naar sociale woningen onder beheer van de gewestelijke huisvestingsmaatschappij BGHM. Minstens 30 procent van de woningen moet energieneutraal zijn.

Milieu-ambities

Naast woningen komen er ateliers (1,5 hectare), een Delhaize-supermarkt, enkele andere winkels, een horecazaak en ten slotte een dak dat gebruikt kan worden voor stadslandbouw. Ook op de begane grond vraagt het Gewest een ‘eetbaar park’ met stadslandbouw. In totaal moet minstens 35 procent van het perceel voorbehouden blijven voor groene ruimte, aldus nog de opdrachttekst. De site moet ook aangesloten worden op een stadsverwarmingsnet.

Qua milieu-ambities vraagt Citydev bovendien “extra aandacht” voor regenwaterbeheer, verkoeling en kringloopeconomie. Van een school, crèche of andere publieke voorziening is voorlopig geen sprake.

Op dit moment gaat het slechts om een vooraankondiging. Promotoren kunnen zich dus nog niet inschrijven. De definitieve oproep wordt eind augustus gelanceerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni