| Het winnende ontwerp voor de NMBS-hoofdzetel. Het komt bovenop het historische postsorteercentrum van het Zuidstation. Er is nog één bouwlaag afgegaan in de definitieve vergunning.

Groen licht voor NMBS-hoofdzetel aan Fonsny

SVG
© BRUZZ
01/12/2022
Updated: 01/12/2022 17.56u

De Brusselse regering heeft de bouwvergunning afgeleverd voor de nieuwe hoofdzetel van de NMBS aan de Fonsnylaan. Er was beroep tegen aangetekend door de gemeente Sint-Gillis, maar de regering heeft dat beroep nu afgewezen.

De gemeente Sint-Gillis was tegen de plannen gekant omwille van de hoogte, de omvang en de spiegelende gevel van het nieuwe gebouw.

De gemeente wou ook het RPA Zuid afwachten zodat de nieuwe NMBS-zetel stedenbouwkundig geïntegreerd kon worden in de stationsbuurt. Maar dat richtplan zit in het slop. De NMBS heeft daar niet op willen wachten en diende al een bouwvergunning in. Die is nu toegekend.

Het nieuwe gebouw aan de Fonsnylaan is een ontwerp van het consortium OMA-Jaspers-Assar, dat er kwam na een architectuurwedstrijd. Het is een 236 meter lange balk die boven op het postsorteercentrum uit 1958 komt. Dat zal worden gerenoveerd en terug in gebruik worden genomen - de gebouwen stonden al twintig jaar leeg. De totale hoogte zal 60 meter zijn. Dat is één bouwlaag minder dan in het oorspronkelijk ontwerp.

Het moet 72.000 vierkante meter kantooroppervlakte opleveren. Daarmee kunnen alle NMBS-teams, die momenteel verspreid zijn over zeven locaties rond het Zuidstation, worden samengebracht op één plek.

De voormalige postgebouwen vormen vandaag een blinde muur van meer dan 370 meter langs de Fonsnylaan. Die sokkel zal nieuw leven worden ingeblazen. Er komen naast een ruime hoofdingang ook verschillende handels- en horecazaken. Dat moet het gebouw beter verbinden met de omliggende publieke ruimte.

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.Brussels Vooruit): "De vernieuwde site wordt voor de tienduizenden treinreizigers die er dagelijks aankomen een nieuwe toegangspoort naar de stad. Daarmee krijgt niet alleen het station zelf een opwaardering, maar de volledige buurt."

Het gebouw aan het Brusselse Zuidstation wordt ook het eerste gebouw van de Nederlandse toparchitect Rem Koolhaas in ons land. OMA is bekend van onder meer de ‘Kunsthal’ in Rotterdam, ‘Casa da Musica’ in Porto, ‘Central Library’ in Seattle en ‘New Court Rothschild Bank’ in Londen.

Het project maakt deel uit van een vastgoeddeal en zal worden gebouwd door het consortium Besix- BPC/BPI en Immobel. In ruil mag het consortium een vastgoedproject ontwikkelen op de terreinen tussen de Barastraat en de Frankrijkstraat, die vandaag nog eigendom zijn van de NMBS.

NMBS hoofdzetel

| Ook de buurt en de reizigers moeten hun voordeel doen bij de nieuwbouw: de stationsomgeving wordt eveneens aangepakt.

Simulatiebeeld van de nieuwe hoofdzetel van de NMBS

| De nieuwe hoofdzetel van de NMBS gezien vanaf de sporen (simulatiebeeld)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Stedenbouw , Pascal Smet , Brusselse regering , NMBS hoofdzetel , OMA-Jaspers , Postsorteergebouw Zuidstation , RPA Zuid

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni