Het Justitiepaleis op het Poelaertplein staat al meer dan 30 jaar in de steigers
© PhotoNews | Het Justitiepaleis op het Poelaertplein (in 2019)

Groot aantal stenen in voorgevel Justitiepaleis moet vervangen worden

SDS
© BRUZZ
29/04/2022

Een studie van de voorgevel van het Justitiepaleis onthult dat zowat een zesde van de stenen uit die gevel in slechte staat is en vervangen moet worden, in totaal 300 vierkante meter. Die ontdekking zal opnieuw vertragingen in het restauratieproces veroorzaken. De voorgevel zal daardoor wellicht niet in 2023, maar pas in 2024 of 2025 van zijn steigers bevrijd kunnen worden.

Een nieuwe diepgaande studie van de staat van de voorgevel van het Justitepaleis (aan het Poelaertplein) heeft de zorgwekkende staat van een deel van de stenen van de gevel blootgelegd. Ze raamt dat ongeveer 15 procent van de stenen er zo slecht aan toe zijn dat ze wellicht moeten worden vervangen. Dat meldt zakenkrant L'Echo op basis van uitspraken van Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen, en dat bevestigt de Regie ook aan BRUZZ.

Vrijdaghs verwacht dat dat percentage kan geëxtrapoleerd worden en grosso modo dus ook voor de andere gevels van het gebouw zal gelden.

Sinds enkele maanden zijn de werkzaamheden aan het Justitiepaleis hervat. Allereerst zijn de steigers rond het Paleis vernieuwd zodat de staat van de stenen van het gebouw kon bekeken worden. Die zijn decennialang blootgesteld aan slecht weer en vervuiling en blijken er slecht aan toe. Ongeveer 15 procent van de stenen zijn zwaar beschadigd, wat overeenkomt met een oppervlak van 300 vierkante meter.

Omdat het gebouw beschermd is, moeten nieuwe stenen uit de originele steengroeve en zelfs de originele steenader komen. Die groeve ligt in het Franse Comblanchien, in de Bourgogne. Elke steen zal er bovendien op maat moeten worden uitgehakt om in de voorgevel van het Justitiepaleis te passen, een beetje als Tetris-blokjes.

Vertraging

Het is te verwachten dat de tegeloperatie tot vertragingen in de renovatie van het Justitiepaleis leidt. Staatssecretaris Mathieu Michel (MR), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, had van die erg symbolische operatie nochtans een speerpunt van zijn mandaat gemaakt. Hij zei begin 2021 dat de steigers aan de façade van het Justitiepaleis in 2023 zouden gedemonteerd worden.

Dat lijkt nu onmogelijk. Nu wordt 2024 of zelfs 2025 geopperd. "Alles zal afhangen van hoeveel stenen effectief vervangen moeten worden, en van de leveringen uit de steengroeve", zegt woordvoerder Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen. De afbraak van de stellingen zou daarna ook in twee fases kunnen gebeuren. Hoe dan ook moeten alle steigers verdwenen zijn tegen 2030, wanneer de staat België zijn tweehonderdste verjaardag viert.

De binnenkant van het Justitiepaleis wordt aangepakt na de façades, en dat zou nog altijd tussen 2035 en 2040 gebeuren. Daarvoor wordt nu eerst het gebouw volledig technisch doorgelicht en worden bijvoorbeeld water- en elektrische leidingen in kaart gebracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Politiek, Justitiepaleis, renovatie Justitiepaleis, Mathieu Michel, Regie der Gebouwen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie