Groot bouwproject Brouck'R heeft vergunning beet

© A2RC Architects
| Het De Brouckèreplein verandert nog meer van gelaat.

Het Gewest leverde een bouwvergunning af voor het Brouck'R-project in het stadscentrum. De oude Allianz-kantoren aan het De Brouckèreplein maken plaats voor appartementen, studentenkoten, een hotel, kantoren en winkels. De werken kunnen eind 2021 van start gaan.

Bouwpromotoren Immobel en BPI zullen de verouderde kantoorgebouwen tussen het De Brouckèreplein, de Lakensestraat, de Zwaluwenstraat en de Augustijnenstraat vervangen. Bijna heel het bouwblok wordt afgebroken, enkel de historisch gebouwen aan het De Brouckèreplein zelf - zoals bijvoorbeeld cinema UGC - blijven staan.

Een eerste versie van het project werd sterk bekritiseerd door stadsverenigingen en officiële instanties als de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Dat leidde in de loop van 2020 tot een positief advies met een lange lijst opmerkingen. De promotoren stuurden hun oorspronkelijke plannen bij: minder hoog, minder kantoren en minder ondergrondse parkeerplaatsen.

Van kantoor- naar woonzone

Ondanks kritiek van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen leverde het Gewest vrijdag een bouwvergunning af voor het gemengd project. Er komen vooral woningen: 176 appartementen en 129 studentenkoten. Ook voorzien: een hotel met 152 kamers, een kantoorgebouw van 6.850 vierkante meter en 3.365 vierkante meter aan winkelruimte op het gelijkvloers.

(lees verder onder de afbeelding)

de brouckere allianz brouck'r
© Google Maps
| Het bouwblok centraal op de luchtfoto, UGC niet inbegrepen, wordt aangepakt.

De totale geëxploiteerde oppervlakte zal net geen 38.000 vierkante meter bedragen. “Met dit voornamelijk residentiële initiatief komen we tegemoet aan de vraag naar huisvesting in deze gegeerde buurt. Vandaag geven kantoren er nog de toon aan. Ons project zal dat drastisch veranderen en het gebied omtoveren tot een multifunctionele woonruimte”, zegt Adel Yahia, de CEO van Immobel België.

Het complex werd ontworpen door de Deense architect Henning Larsen en het Brusselse architectenbureau A2RC Architects. Behalve een ondergrondse parking voor 147 wagens komt er ook een fietsenstalling voor 550 tweewielers, waarvan 52 voor cargofietsen. Daarnaast worden op de begane grond tuinen aangelegd, alsook plantenmuren tegen de gevels en dakterrasjes.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?