Monumenten en Landschappen vernietigend over megaproject de Brouckère

© A2RC en Henning Larsen
| Achter de gevels van het De Brouckèreplein zou een extra verdieping voor een hotel komen

Het grote bouwproject aan het de Brouckèreplein kreeg deze week een gunstig advies onder voorwaarden. De Commissie Monumenten en Landschappen sabelt het project echter neer in een scherpe mededeling. “Façadisme en totale vernieling.”

Het bouwblok tussen het de Brouckèreplein en de Lakensestraat wordt de volgende jaren ingrijpend gewijzigd. Immobel en BPI willen het bouwblok, dat voordien vooral kantoren van Allianz omvatte, grotendeels afbreken. De gevels aan het de Brouckèreplein blijven overeind, maar erachter moeten ruim 180 woningen, 129 koten, een hotel met 183 kamers en 8.000 vierkante meter kantoorruimte komen.

De UGC-bioscoop blijft, maar vanop het de Brouckèreplein zou een verhoogd volume te zien zijn, boven de historische gevels aan die zijde van het plein. De gebouwen achter die gevels zijn vandaag trouwens ook al niet meer historisch.

Het project kreeg deze week al een gunstig advies onder voorwaarden. Die voorwaarden volstaan echter bijlange niet voor de commissie Monumenten en Landschappen, die in een mededeling uitlegt waarom het project volgens de leden allerminst deugt. Het advies van de commissie is niet bindend.

De commissie vindt dat het project zowel faalt op het vlak van milieu als van erfgoed en stadslandschap. Wat dat laatste betreft moet vooral de verhoging aan het de Brouckèreplein het ontgelden. “We hebben daar nu nog een erg mooi voorbeeld van een stadsensemble dat mooi dialogeert met de andere zijde van het plein. Het project verstoort dat op onomkeerbare en onaanvaardbare wijze.”

Enkel het moderne hoekgebouw op nummer 2-4 mag voor de commissie afgebroken worden en plaats maken voor architectuur die beter past bij de rest van het plein. De auteurs van het advies pleiten er ook voor om de onafhankelijke ingangen en perceelverdelingen achter de historische gevels te behouden.

De commissie wijst er ten slotte op dat de keuze om de bestaande gebouwen grotendeels af te breken een enorme milieukost heeft en voor heel wat hinder zal zorgen in de buurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?