Haven en minister positief over kanaalzwembad: ‘Voor een goed project vinden we wel geld'

kanalbad_01.jpg
© KIS studio/SWECO
| Vooraan de groenzone die voor de zuivering van het kanaalwater dient, erachter het langgestrekte kanaalzwembad.
© KIS studio/SWECO
| Vooraan de groenzone die voor de zuivering van het kanaalwater dient, erachter het langgestrekte kanaalzwembad.

Het voorstel van de Brusselse eerste schepen Benoit Hellings (Ecolo) om een zwembad te bouwen in het kanaal, valt in goede aarde bij Havenminister Alain Maron (Ecolo) en havenbaas Gert Van der Eeken. “Dit is een zeer realistisch project en kan een visitekaartje voor Brussel worden.”

Eerste schepen Benoit Hellings, bevoegd voor Sport, stelt voor om een groot zwembad van liefst 355 meter te bouwen in het kanaal ter hoogte van Sainctelette. Een voorstudie door KIS studio en ingenieursbureau SWECO toont alvast dat het om een haalbaar project gaat, dat een grote zwemzone creëert én tegelijk het kanaalwater kan zuiveren. Uit dezelfde studie blijkt ook dat ruim 11 miljoen euro nodig is voor de bouw en jaarlijks maximaal 460.000 voor de uitbating. Je leest er hier meer over.

De Brusselse schepen kan dan wel voor het project zijn, het kanaal wordt uitgebaat door de Haven van Brussel. Het was dus uitkijken naar de houding van de Haven zelf en bevoegd minister en partijgenoot van Hellings Alain Maron.

Beide blijken enthousiast over een plan waarover ze de voorbije maanden al geraadpleegd werden. “Het is een erg mooi project,” vindt Maron. “Grootschalige verkoelings- en ontspanningsplekken in het hart van de stad zijn broodnodig. De effecten van de klimaatverandering zijn reëel en de hittedagen herinneren er ons nog eens aan.”

20211110 1776 Klimaatdoelstellingen Klimaatminister Brussel Alain Maron Ecolo

Maron zal het project nu aankaarten in de Brusselse regering en bij de Haven van Brussel, waarvoor hij bevoegd is. “Voor een goed project, dat aansluit bij onze prioriteiten, vinden we ook financiële oplossingen. Ik ga daar in elk geval toe bijdragen.”

De baas van de Haven moeten Hellings en Maron alvast niet meer overtuigen. Directeur-generaal Gert Van der Eeken, die de studie al inkeek, noemt het ‘een zeer realistisch project’.

Visitekaartje voor Brussel

“We moeten er natuurlijk voor zorgen dat het kanaal een belangrijke economische ader blijft, waar verschillende functies mogelijk blijven,” zegt Van der Eeken. “Maar het lijkt erop dat het kanaalzwembad daar geen obstakel voor vormt. Dit kan een echte meerwaarde worden voor de inwoners van de stad en een visitekaartje voor Brussel.”

De directeur-generaal kan ook de dubbele functie van het Kanalbad, zoals het plan voorlopig wordt gedoopt, wel smaken. “Dit wordt een zwemzone en een zuiveringsstation voor het kanaal, ook dat is belangrijk.”

Op één punt toont Van der Eeken zich wat terughoudend. “Ik zag dat de architect een sprongmogelijkheid van de Suzan Danielbrug voorstelde. Daar ben ik niet zo enthousiast over.”

kanalbad_02.jpg
© KIS studio - SWECO
| Impressie van het kanaalzwembad, met links de vaargeul en rechts de 'strandzone' naast het zwembad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?