De straatstenen met drie tinten grijs.

De volledige heraanleg van de Brusselse Nieuwstraat zal officieel beginnen op maandag 15 oktober, na 20 jaar zonder renovaties. Dat maken de stad Brussel en aannemer Beliris bekend in een persbericht. De Nieuwstraat wordt gedurende twee jaar van gevel tot gevel onder handen genomen.

In de Nieuwstraat werd wel al gewerkt sinds juni vorig jaar, vanaf dat moment werden de nutsvoorzieningen vernieuwd. De start van de werken werd verschillende keren uitgesteld: aanvankelijk zou de werf starten in 2015.

De herinrichting moet van de Nieuwstraat een winkelstraat maken die concurrentie kan bieden aan de opkomende winkelcentra. Vandaag ligt de Nieuwstraat er erbarmelijk bij met beschadigde straatstenen en wegdek.

De renovatie moet de drukke Nieuwstraat een ruimer gevoel geven. Er komt een consistente straatbedekking die bestaat uit granieten stenen van 12 op 12 centimeter. Hierdoor ontstaat een geheel van drie verschillende kleurtinten. Sommige stenen krijgen een koperen plaat om het prestigieuze karakter van de winkelstraat te onderstrepen.

rueneuve-nieuwstraat-pleintje.jpg

Het pleintje in een zijstraat van de Nieuwstraat moet een aangename recreatieplek worden.

Rust

Rustplekken zullen ook een essentieel onderdeel vormen van de nieuwe Nieuwstraat, en dan vooral in de aansluitende straten. Het plein van de Finisterraekerk en de Koolstraat zullen samen één geheel vormen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of waar ze even kunnen rusten tijdens het shoppen.

De Koolstraat wordt ook autovrij en krijgt rijen bomen, fonteinen en bankjes. Nieuwe verlichting moet de sfeer in de Brusselse winkelstraat aangenaam maken en het veiligheidsgevoel verhogen.

Beliris en de stad Brussel investeren samen ruim 5 miljoen euro in deze werken, die ongeveer 2 jaar zullen duren. Om de hinder voor de handelaars en de bewoners zoveel mogelijk te beperken, wordt er in verschillende fasen gewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Nieuwstraat , Beliris , winkelstraat , renovatie , heraanleg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni