| Bouwpromotor Universalis Park wil op een deel van de ULB-campus de la Plaine een nieuwbouwproject laten verrijzen dat 'een mix moet worden van studentenhuisvesting en luxeappartementen'.

Het langverwachte woonproject Universalis Park wordt een werk van nog langere adem

18/09/2023

Het Universalis Park, een woonproject op de ULB-campus De La Plain, is een werk van bijzonder lange adem. Op de site moeten verschillende gebouwen komen die een mix zijn van sociale woningen, studentenwoningen en appartementen. Maar het dossier zit nu al meer dan 15 jaar in het slop. Een exacte timing voor de start van bouwwerken is nog altijd onduidelijk.

De bouwpromotoren Immobel en Thomas & Piron slagen er voorlopig niet in om de benodigde bouwvergunningen te verkrijgen voor het Universalis Park, ondanks meer dan 15 jaar van inspanningen. Het project is hun langstlopende dossier, "en er moet nog redelijk wat water naar de zee vloeien”, zegt Olivier Thiel van Immobel. Ze kochten de bouwgrond tegenover het Chirec Delta ziekenhuis al in 2007 van de universiteit. Hun eerste poging om een bouwvergunning te krijgen dateert van 2013, maar die werd na een reeks klachten en een juridische strijd bij de Raad van State afgewezen.

Een deel van de site, waar de voormalige Horta-hogeschool gelegen was, is ondertussen verwilderd. Het 'parkje' werd onlangs zelfs tijdelijk bewoond door een tentenkamp van Roma. Uit voorzorg heeft de bouwpromotor het terrein laten afsluiten met hekken. Binnen enkele maanden kunnen de eerste werkzaamheden beginnen, waarbij een bestaande fundering moet worden verwijderd.

Die graafwerken gebeuren in afwachting van de benodigde bouwvergunningen. De bouwpromotoren hebben al twee jaar een verkavelingsvergunning voor het terrein beet, maar nog niet alle bouwaanvragen zijn ingediend. Of en wanneer de bouwwerken kunnen starten, blijft dus onduidelijk: “We kunnen pas beginnen bouwen als we voor alle gebouwen vergund zijn”, klinkt het bij Immobel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni