Historisch centrum Anderlecht wordt vernieuwd

© BRUZZ
23/03/2023

Het historisch centrum van Anderlecht wordt vernieuwd. Via een architectuurwedstrijd werd een landschapsarchitect geselecteerd om het Dapperheidsplein opnieuw vorm te geven. Bovendien heeft tram 81 zijn oorspronkelijke route hernomen, meldt de gemeente Anderlecht.

Uit 15 kandidaten werd uiteindelijk landschapsarchitectenbureau Atelier Horizon gekozen. Die overtuigde de jury “dankzij een visie die sociale, milieu- en praktische criteria integreert en een duidelijke integratie van burgerparticipatie”. Vervolgens start een participatiefase, waarbij burgers worden betrokken in het project rond de renovatie van het Dapperheidsplein.

Het project deelt het plein op in drie delen: het plein zelf, een parkgebied en een ‘parkplein’ dat de eerste twee met elkaar verbindt. Innovatieve elementen zijn onder meer het hergebruik van bestaande porfierkasseien en de aanleg van regentuinen om de infiltratie van regenwater te beheren, klink het.

Volwaardige ontmoetingsplaats

“Het centrum van de gemeente zal aangenamer en groener worden, terwijl de oorspronkelijke functie als ontmoetingsplaats behouden blijft en er traditionele evenementen zoals de jaarmarkt kunnen blijven plaatsvinden. Het beste van twee werelden”, voegt Susanne Müller-Hübsch, schepen van Openbare Werken en Mobiliteit, toe.

“Ons doel is om het dagelijkse leven van de Anderlechtenaren te verbeteren, wat inhoudt dat de openbare ruimte aangenamer, toegankelijker en opnieuw een volwaardige ontmoetingsplaats moet worden”, aldus Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht.

De jury bestond uit de Brusselse Bouwmeester, vertegenwoordigers van de administratie van de gemeente, Urban, Leefmilieu Brussel en onafhankelijke deskundigen.

318f6e46-placedelavaillance-imagesatelierhorizon9little.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni