Zo zou het nieuw bouwproject in Jette eruit zien.

Honderdtal bezwaarschriften tegen moskee in Jette

SK
16/09/2019
Updated: 16/09/2019 16.20u

Het openbaar onderzoek rond een groot bouwproject aan de Esseghemstraat in Jette, met onder meer een nieuwe moskee, is sinds donderdagavond afgerond en heeft een honderdtal bezwaarschriften opgeleverd. Vooral de impact op het verkeer baart buurtbewoners zorgen.

In de eerste plaats wil een vereniging er naast een moskee, ook een polyvalente ruimte voor culturele activiteiten, een sportzaal, cafétaria en een huisvesting voor mensen in de problemen bouwen. Tegen die plannen is heel wat protest.

De schepen van Stedenbouw in Jette Shirley Doyen (MR) laat aan BRUZZ weten dat de inwoners van Jette niet zozeer een probleem hebben met de komst van een nieuwe moskee, maar dat ze zich voornamelijk zorgen maken over de mobiliteitsdrukte dat dit zal teweegbrengen in de gemeente. “Nu gaan we allemaal samenzitten om te kijken of er al dan niet een vergunning wordt afgeleverd.”

Het gaat om een hondertal bezwaren. "Exacte cijfers zijn op dit moment moeilijk te geven", zegt Doyen.

De dienst Stedenbouw zal al die bezwaren nu nakijken, waarna de overlegcommissie samenkomt op 23 september, en beslist of ze een positief dan wel negatief advies zullen geven.

Vlaams Belang

Dominiek Lootens, fractievoorzitter voor het Vlaams Belang in het Brussels Parlement, laat aan BRUZZ weten dat de komst van wat hij een "megamoskee" noemt onaanvaardbaar is. "Naast het feit dat moskeeën in onze westerse steden geen plaats hebben, is dit project totaal ongepast in de Esseghemstraat. De locatie is gelegen op een terrein dat in het gewestelijk bestemmingsplan ingekleurd is als een zuivere woonzone", zegt Lootens, die zelf in Jette woont.

Lootens kaart ook de mobiliteitsproblematiek aan. "Noch voor de 10 appartementen, noch voor de gebedsruimtes die elk plaats moeten bieden aan meer dan 300 personen, noch voor de sportinfrastructuur noch voor de polyvalente feestzaal wordt er parkeergelegenheid voorzien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , moskee

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni