Houten constructie verbergt 'putteke' aan Centraal Station

© Kabinet Ans Persoons

De hekken rond het gapende 'putteke' op het Europaplein ontsieren al ruim tien jaar het beeld van reizigers die via het Centraal Station de hoofdstad betreden. Het ijzerwerk dat de werf omsingelde is nu vervangen door een tijdelijke houten constructie.

Onze lezer, en wellicht menig passant die uit het station Brussel-Centraal komt, stoorde zich wel vaker aan de heksencirkel van werfhekken en nadars die passanten ervoor behoedde in een kleine pleinwerf te stuiken. Hoewel het putje zelf nog lang niet gedicht is, voorzag de stad Brussel intussen wel in een eleganter schutsel.

Schepen voor Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels) vond het hoog tijd deze schandvlek in het Brussels straatbeeld weg te werken. "Dat 'putteke' was een Belgische grap geworden. Op een plein waar zoveel toeristen voorbijkomen, ontsiert het chaotisch geheel aan hekken al jaren de eerste indruk die ze van Brussel krijgen. Het was slordig en trok vuilnis aan", zegt Persoons.

Permanente oplossing in de maak

In plaats van hekwerk duikt voortaan een houten omheining op wanneer je Brussel binnenkomt. De constructie bestaat uit een zwart geverfde veelhoek met daarin twee witte doorlopende strepen. Dat kleurenpalet is ook terug te vinden op de pilaren van de cirkelvormige staalstructuur die het Europaplein een gelaat geeft.

De houten structuur is weliswaar slechts een tijdelijke oplossing. De nieuwe eigenaar van de Hortagalerij heeft een vergunning ingediend voor een nieuw project waarin de lichtkoepel verdwijnt, maar de vergunning en de eigenlijke werken kunnen wel nog even op zich laten wachten.

BIG CITY BRUZZ ACTUA 1682
© Jean-Marie Binst/BRUZZ
| Het oude hekkenwerk aan het Centraal Station (archiefbeeld).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?