Jette en NMBS bereiken toch akkoord over aanleg nieuw park

CD
© BRUZZ
30/03/2023

Er komt een nieuw park in Jette langs de spoorweg en achter de sociale huisvestingssite Esseghem. Daarvoor moest het gemeentebestuur een terrein aankopen dat eigendom was van de NMBS. De spoorwegonderneming koos er eerder voor om de grond aan private ontwikkelaars te verkopen, maar sloot uiteindelijk toch een erfpachtovereenkomst met de gemeente Jette.

De Jetse gemeenteraad heeft woensdagavond de erfpachtovereenkomst goedgekeurd tussen de gemeenten en de NMBS voor een toekomstig park. Dat park kadert in het Duurzame Wijkcontract Magritte.

De goedkeuring is het einde van een lange saga. De aanleg van een park op het braakliggende terrein staat al op de agenda sinds het begin van het Duurzaam Wijkcontract Magritte. Het doel is om de heel dichtbebouwde wijk zuurstof te geven en ook te verbinden met zowel de De Smet de Naeyerlaan als de nieuwe Hippodroomwijk in de Stad Brussel.

Twee jaar geleden besloot de NMBS evenwel het terrein te veilen. De grond werd vervolgens gekocht door een particuliere projectontwikkelaar die er nieuwe woningen wilde bouwen. Na veel onderhandelingen tussen het gemeentebestuur van Jette met de koper, de NMBS en het Gewest kwam er dan toch een oplossing en kan het oorspronkelijk project voltooid worden.

Biodiversiteit en zachte mobiliteit

Het Brussels Gewest ondersteunt het project met 500.000 euro. Daar is de gemeente tevreden mee, want volgens hen zal het park veel voordelen met zich meebrengen. "Het zal bijdragen tot een grotere biodiversiteit in de stad en het kan hittegolven en overstromingen helpen bestrijden", schrijft de gemeente in een persbericht.

Ook zou het park zorgen voor meer zachte mobiliteit, gezien er een nieuw voetgangers- en fietspad komt dat een vlotte verbinding zal vormen tussen de Bockstaelwijk en het station van Jette.

Wanneer het park er precies komt, is nog onduidelijk. "Het zal nog even duren voordat de bewoners er echt van zullen kunnen genieten. Het wordt de bekroning van de heropwaardering van de wijk", aldus de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Stedenbouw , NMBS , duurzaam wijkcontract Magritte , esseghemwijk , Claire Vandevivere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni