Jouw vraag

BIG CITY. Kan je eigenaars van kantoortorens verplichten hun lichten te dimmen?

Luana Difficile
© BRUZZ
16/12/2021

Een verlichte skyline van de stad in de verte: het is een prachtig plaatje en die aanblik geeft de stadsavonden toch iets extra's. Maar de lichtjes die het schouwspel vormgeven, zijn vaak de lichten van kantoorruimtes die 's nachts niet gedimd worden. Die nachtelijke silhouetten veroorzaken dus heel wat energie­verspilling.

In oktober van dit jaar diende het Waals Parlement een voorstel in om onnodige verlichting tegen te gaan. Het parlement vroeg de Waalse regering om daarvoor regels op te stellen. Eerst en vooral volgt er een studie naar de impact van nutteloze verlichting. Daarbij zal de focus niet alleen op kantoorruimtes liggen, maar ook op etalages, commerciële gevels, parken en lichtreclames. Na die studie moet de Waalse regering een actieplan opstellen, om bedrijven aan te moedigen om anders om te springen met hun lichtverbruik. Het doel is om de nachtverlichting aanzienlijk te verminderen. Het is niet alleen een verspilling van energie, het kan ook nadelige milieu- en gezondheidseffecten hebben.

Kan je eigenaars van kantoortorens verplichten hun lichten te dimmen?

Johannes uit Vilvoorde

Hoe zit het dan met Brussel? “In theorie kan het Gewest onnodige verlichting 's nachts verbieden, maar een dergelijk verbod kan in strijd zijn met de eigendomsrechten en de vrijheid van handel,” krijgen we te horen bij Leefmilieu Brussel. “Er zou dus een duidelijke en gezamenlijke politieke wil nodig zijn om een verbod op onnodige verlichting 's nachts in te stellen. Wij hebben die wens nog niet gehoord, maar de vraag is zeker relevant.”

Dat er nog geen regelgeving voorhanden is om de binnenverlichting van privégebouwen te beperken, valt ook te lezen in het Lichtplan van het Gewest. In dat tachtig pagina's tellende document staat de visie om de gehele lichtinfrastructuur van de stad te harmoniseren uitgelegd. Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo is het in de winter langer donker en kunnen 's nachts verhoudingen veranderen, waar­door plekken een heel andere aanblik hebben dan overdag. Een bestuur moet zich daarvan bewust zijn en inspelen op die verschillen. Het kan zo de ambities om de stad op een ecologische manier te verlichten opkrikken.

Iconische gebouwen

In dat Brusselse Lichtplan staan heel wat richtlijnen voor de verlichting van wegen en pleinen. Voor gebouwen wordt ook vaak in de hoogte gedacht, want de manier waarop gebouwen verlicht zijn, kan de architecturale aanblik volledig veranderen. Daarom staan er in het plan aanbevelingen om de iconische gebouwen van de stad op verschillende manieren te verlichten, zodat ze ook in het donker in de kijker kunnen staan. Gebouwen die op de erfgoedlijst staan, zijn hierbij prioritair. Ook andere gebouwen kunnen belangrijke herkenningspunten zijn van een wijk. Denk aan de verbrandingsoven van de Stad Brussel of de VRT-toren aan Meiser. Door zulke gebouwen te verlichten, krijg een stad herkenbare gebouwen in de skyline, en ook andere dan de hoge kantoortorens.

Rogier_Toren

| De kleurrijke led-verlichting van de Belfiustoren.

Met sommige eigenaars van kantoorgebouwen zijn er al samenwerkingen, om de gebouwen te verlichten op een ecologische en soms ook creatieve manier. Door ledverlichting op de gevel te installeren, kan er op een andere manier gespeeld worden met licht. Van een afstand vallen op die manier de Belfius- of de Financietoren gemakkelijk te herkennen. Het blijkt de ideale strategie te zijn. Want om ten volle van het schouwspel te genieten, moeten de lichten binnen in de toren volledig uit

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni