De Citroëngarage, vanaf zaterdag een voorlopig museum.

‘Kanal opent zonder noodzakelijke vergunning’

KH
© BRUZZ
02/05/2018
Updated: 02/05/2018 17.43u

De nieuwe cultuurtempel Kanal heeft nog steeds geen vergunning aangevraagd bij de Stad, terwijl de plek zaterdag al opent. Dat meldt Brussels schepen van stedenbouw Coomans (MR).

“Drie dagen voor de opening van Kanal en nog geen vergunningsaanvraag of impactstudie. Tot zover de voorbeeldfunctie van de openbare dienst. Hallo Gewest?” Dat was de teneur van een tweet van schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR).

De schepen verwijst naar het feit dat dit weekend het voorlopige cultuurjaar in de voormalige Citroëngarage start. Daarvoor zijn geen grote structurele ingrepen gepland in de ruwe ruimte. Maar de bestemming van het gebouw, waarin tot voor kort auto’s werden verkocht en gerepareerd, verandert natuurlijk wel. En voor zo’n bestemmingswijziging is een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Geoffroy Coomans de Brachène

| Geoffroy Coomans de Brachène

"Als je een gebouw van die omvang voor meer dan een jaar een nieuwe functie geeft - die nadien trouwens zal blijven is zo'n vergunning verplicht", legt Coomans uit aan onze redactie.

De schepen kreeg wel al te horen dat Kanal direct een vergunning aanvroeg bij het Gewest (dat zelf initiatiefnemer is van Kanal). "Maar ook dan nog is dit niet legaal. Het Gewest kan helemaal nog geen vergunning toegekend hebben. Dan zou er eerst een openbaar onderzoek aan vooraf gaan en daar is de Stad hoe dan ook bij betrokken. Maar wij hebben niets vernomen."

'Burger zou zich dit nooit kunnen permitteren'

Coomans zegt dat hij het initiatief voor de cultuurpool aan het kanaal genegen is. Maar hij is teleurgesteld over de dubbele standaard die het Gewest hanteert. "Een burger zou zich dit nooit kunnen permitteren."

De opdrachthouder van de regering bij Kanal was woensdag niet bereikbaar voor een reactie.

Wie dit weekend naar Kanal wou afzakken voor het openingsfeest, hoeft zich overigens geen zorgen te maken. Aan de collega’s van BX1 liet Coomans weten dat hij Kanal niet zal laten verzegelen.

Kanal is een initiatief van de gewestregering, waar de MR van Coomans geen deel van uitmaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Kanal , Geoffroy Coomans de Brachène

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni