Kap dreigt voor 311 bomen door bouwproject in Tenreuken

© Archi2000
| Er zouden drie appartementsgebouwen en één gezinswoning komen.

Momenteel loopt een openbaar onderzoek naar een vastgoedproject bij het Tenreukenpark, op de grens van Watermaal-Bosvoorde en Oudergem. Er zouden drie appartementsgebouwen en één gezinswoning komen. Daarvoor worden 311 bomen gekapt.

Of het project er komt is nog niet zeker. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 11 november. Eind deze maand, op 30 november, vindt de overlegcommissie plaats.

Het is de vastgoedgroep Cofinimmo die een vergunningsaanvraag indiende voor het project. Dat is niet de eerste keer. Ook in 2015 en 2016 diende het bedrijf aanvragen in voor soortgelijke projecten, maar die werden telkens afgewezen.

De laatste keer ging het om een project dat vijf appartementsgebouwen voorzag. Toen zouden er 301 bomen gekapt worden. De huidige aanvraag zou totaal anders zijn dan de vorige, onder andere doordat er minder gebouwen geplaatst zouden worden.

Project Tenreuken Cofinimmo
© Archi2000
| Er zouden drie appartementsgebouwen en één gezinswoning komen.

Buurtbewoners zijn niet tevreden met de plannen en startten een petitie. Ze vragen de gemeentes Oudergem en Watermaal-Bosvoorde om een negatief advies te geven over de plannen. Volgens hen is het project zeer nadelig voor het milieu, onder andere omdat er 311 bomen worden gekapt. Van de 466 bomen die er nu staan, zullen er dus slechts 155 worden behouden. Ook zouden er nog 58 worden bijgeplant.

Wat de gemeentes zullen beslissen is nog niet duidelijk. “Wij zullen de opmerkingen onderzoeken die tijdens het openbaar onderzoek zijn gemaakt en de opmerkingen die voor de commissie zullen worden geformuleerd,” zegt Alain Lefebvre, schepen voor Stedenbouw in Oudergem (Défi). “Pas dan zullen we ons standpunt kenbaar maken. Wij volgen deze procedure voor alle dossiers die ons worden voorgelegd. Dit waarborgt de vrijheid van meningsuiting en de rechten van allen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?