Kasteel Tournay-Solvay wordt wetenschapscentrum

De ruïne in het Tournay-Solvaypark in Bosvoorde.

Na jaren van leegstand en verloedering is er eindelijk toch een plan voor het kasteeltje in het Tournay-Solvaypark. Het gebouw wordt in 2019 gerenoveerd, en er komt een interuniversitair wetenschapscentrum.

Na bijna veertig jaar leegstand en verkommering kan de renovatie van het kasteel in het Tournay-Solvaypark volgend jaar eindelijk van start gaan. Er is daarvoor 4.5 miljoen voorzien in de begroting van de gewestelijk staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Fadila Laanan (PS). De werken zouden van start gaan in de tweede helft van 2019.

Duidelijkheid over invulling van het gebouw

Het grootste struikelblok in het renovatieproces was het uitblijven van een nieuwe bestemming voor het gebouw. Het kasteel zou altijd eigendom blijven van het Brussels Gewest, maar de regering is al sinds 2007 op zoek naar medeuitbaters. Daarvoor dacht men eerst nog aan de horeca, later werd over een cultuurpool gesproken.

Nu is er eindelijk witte rook over het uitgebrande gebouw. In het Tournay-Solvaykasteel komt een nieuw wetenschapscentrum voor deeltjesfysica, het zogenaamde BEL-centrum. Ook die plannen zitten al een geruime tijd in de pijplijn.

Al sinds 2013, toen professor François Englert de Nobelprijs voor de fysica won, is er sprake van zo'n onderzoekscentrum. Dat zou in de eerste plaats dienen als ontmoetingsplaats voor de belangrijkste fysici van ons land, over de gewestsgrenzen heen. Naast het geld voor de renovatie wordt anderhalf miljoen euro vrijgemaakt om de uitbouw van het BEL-centrum mogelijk te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?