Svea Vermassen

| Het kasteelontwerp is een uitdagende mix van oud en nieuw.

Renovatie Tournay-Solvaykasteel in Watermaal-Bosvoorde eindelijk voltooid

SV
06/06/2024

De renovatie van het Tournay-Solvaykasteel in het gelijknamige park is afgerond. Het kasteel wordt nu de thuisbasis van het BEL-centrum, een onderzoekscentrum voor deeltjesfysica.

Het kasteel deed vanaf eind 19de eeuw dienst als zomerverblijfplaats van de succesvolle industrieel Ernest Solvay. In de sereniteit van het park vond hij de geschikte plek om zich af te zonderen van de grauwe industriewereld.

Van de allure van toen bleef de voorbije decennia niet veel over. Na een verwoestende brand in 1982 was het gebouw onder regie van het Brusselse Gewest veertig jaar stuurloos.

Verdoken tussen de flora van het Tournay-Solvaypark kunnen wandelaars nu opnieuw genieten van het Brusselse culturele erfgoed. Bij een eerste aanblik oogt het gebouw zowel onherkenbaar als vertrouwd. In zijn ontwerp heeft architect Francis Metzger een uitdagende mix van zowel originele als moderne elementen samengebracht. "Het lijkt een beetje op de taak van de archeoloog die op basis van een paar gevonden botten een uitgestorven dier moet reconstrueren", aldus Metzger.

"Het lijkt een beetje op de taak van de archeoloog die op basis van een paar gevonden botten een uitgestorven dier moet reconstrueren."

Francis Metzger

Architect

1,1 miljoen boven budget

Initieel was er 4,5 miljoen euro voorzien voor het project, maar het kostenplaatje klokte uiteindelijk af op 5,6 miljoen euro. De plannen voor de renovatie kiemden al in 2015, maar het Brussels gewest vond lange tijd geen partners. In 2019 raakte bekend dat het BEL-centrum zijn intrek zou nemen in het vernieuwde kasteel. Dat centrum, onder meer genoemd naar Belgisch Nobelprijswinnaar François Englert, zal dienen als ontmoetingsplaats voor belangrijke fysici in ons land.

Het project geniet de steun van vier Belgische universiteiten: de ULB, KULeuven, UCLouvain en de VUB.

Het Gewest hoopt met de nieuwe functie van het gebouw "de wetenschappelijke uitstraling van Brussel te bevorderen". "Al te lang heeft het Tournay-Solvaykasteel staan verkommeren", aldus minister-president Rudi Vervoort (PS) bij de presentatie. "Ik ben dan ook bijzonder blij met de restauratie van dit juweel van het Brusselse erfgoed."

Bij de werken werden de opmerkelijke historische elementen gerestaureerd, terwijl nieuwe ruimten werden gecreëerd om te beantwoorden aan de behoeften van vandaag. Het leien hoofddak, dat volledig verwoest werd door de brand in 1982, werd gerestaureerd met respect voor de oorspronkelijke materialen en afmetingen en geeft nu onderdak aan een ruime conferentiezaal en een opvangcentrum voor vleermuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , Tournay-Solvay , Tournay-Solvaypark , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni